×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Zadeldak plaatsen? Kenmerken, voordelen & nadelen, en prijs

Een zadeldak is één van de meest voorkomende daktypes in ons land. Het is het daktype waarbij twee dakschilden in een omgekeerde V-vorm naar elkaar toelopen, en uiteindelijk samenkomen in de nok van het dak.

Dit type dak is heel populair, aangezien het enorm veel voordelen heeft. Welke voordelen juist, dat kom je te weten in dit artikel. We besteden ook aandacht aan de opbouw van een zadeldak, en hoe je een zadeldak juist moet isoleren.

In dit artikel:

Wat zijn de voordelen van een zadeldak?

Een zadeldak is dus het populairste daktype in ons land, en dat komt vooral omwille van de vele voordelen. In de lijst hieronder sommen we de voornaamste voordelen op.

zadeldak © Shutterstock - Een zadeldak is ongetwijfeld één van de populairste daktypes

+ Een zadeldak is een hellende constructie, met twee dakschilden die schuin aflopen. Regenwater dat op het dak valt, stroomt dus automatisch naar beneden. Hierdoor loop je niet het risico dat water op het dak blijft staan, zoals bij een plat dak.

+ Een zadeldak is een stevige constructie, die goed bestand is tegen felle windstoten.

+ Met een zadeldak heb je net onder het dak nog een ruimte die je creatief kan invullen. Hoe steiler het dak, hoe meer leefruimte je ter beschikking hebt.

+ Met een zadeldak kan je heel veel kanten op wat betreft dakbedekking. Uiteraard zijn de meest klassieke dakbedekkingen mogelijk, zoals dakpannen en leien. Maar je kan ook kiezen voor een zinken dak of een rieten dak.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


zadeldak © Shutterstock - Een zadeldak is ongetwijfeld één van de populairste daktypes

Hoe wordt een zadeldak opgebouwd?

Een zadeldak is dus een heel klassiek daktype, met een onderliggende dakconstructie opgebouwd in hout. Voor de dakconstructie kan je werken met verschillende houtsoorten, zoals Oregon of Epicea. De hellingsgraad van een zadeldak bedraagt minimaal 15°.

Toch zijn er verschillende mogelijkheden om dit daktype op te bouwen. Je kan kiezen uit een gordingendak of een spantendak, al naargelang de wijze waarop je de onderliggende dakconstructie opbouwt.

Gordingendak

De opbouw van een gordingendak begint bij de muurplaten. Deze worden met bandijzers aan de muren bevestigd. De muurplaten moeten heel stevig zijn, aangezien de hele dakconstructie hierop zal rusten.

Op de muurplaten worden kepers bevestigd. Dit zijn houten balken die vanaf de muurplaten helemaal tot boven aan de nok van het dak lopen.

Gordingen zijn dan weer houten balken die de kepers kruisen. Ze lopen horizontaal van muur tot muur, of van spant tot spant. Gordingen zijn in de muren gemetseld, en hebben als functie om de kepers te ondersteunen. Hoe ver de gordingen uit elkaar geplaatst moeten worden, hangt af van de hellingsgraad van je dak, en van de gekozen houtsoort.

De kepers worden op de gordingen bevestigd met behulp van speciale kepernagels. Bovenop de kepers worden het onderdak en de panlatten aangebracht. Voor de bevestiging van het onderdak gebruikt men tengellatten. Deze tengellatten lopen net zoals de kepers onder hen verticaal van onder naar boven. Bovenop de tengellatten worden dan horizontaal de panlatten aangebracht, waar bovenop dan de dakbedekking komt te liggen.

Lees meer over de opbouw en de voordelen van een gordingendak.

Spantendak

Bij een spantendak gaat men op een iets andere manier te werk. Zo wordt een houten dakspantenstructuur ten eerste al geprefabriceerd in een fabriek, volledig op maat, waarna deze op de werf zelf in elkaar wordt getimmerd.

Een ander verschil ten opzichte van het gordingendak, is dat een spantendak gebruik maakt van metalen verbindingsstukken die het geheel bij elkaar houden. Dit zorgt ervoor dat een spantendak een zelfdragende structuur wordt, die geen verdere ondersteuning nodig heeft.

Het grote voordeel hiervan is dat je in principe meer ruimte hebt onder dit type dakconstructie, aangezien grotere overspanningen mogelijk zijn.

Lees meer over de opbouw en de voordelen van een spantendak.

Welk dak kiezen?

Een gordingendak en een spantendak zijn dus twee verschillende manieren om een dakconstructie voor een zadeldak op te bouwen. Welk is nu de beste methode?

Wel, een gordingendak heeft als nadeel dat je hiervoor meer en zwaarder hout nodig hebt. Zwaarder hout is meestal duurder, waardoor een gordingendak in z'n geheel over het algemeen ook duurder zal zijn. Ook heb je twee muren nodig die als draagmuur moeten fungeren voor de hele dakconstructie. Dit kan zowel de twee topgevels als de twee zijgevels zijn.

Bij een spantendak kan je lichter hout gebruiken, waardoor de plaatsing van de hele dakconstructie goedkoper wordt. Ook is de hele dakconstructie sneller te plaatsen. Tot slot is ook de mogelijkheid om grotere overspanningen te maken met een spantendak een groot voordeel.

zadeldak constructie © Shutterstock - Een vrijstaande woning met zadeldak

Welke dakbedekking is mogelijk bij een zadeldak?

Eén van de grote voordelen van een zadeldak, is dat je het dak kan afwerken met zowat elke soort dakbedekking.

Dakpannen blijven daarbij de meest populaire soort dakbedekking in combinatie met een zadeldak. Op vlak van dakpannen heb je veel keuze qua uitvoering. Je kan kiezen voor betonnen dakpannen of keramische dakpannen. Ook heb je de keuze tussen een platte dakpan of een holle vorm.

Ook leien zijn een hele populaire optie om een zadeldak af te werken. Vroeger werd vaak gekozen voor de natuurleien, maar meer en meer zijn ook de kunstleien in opmars. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor de bitumen leien. Je hebt qua leien dus wel wat mogelijkheden. Maar welke je ook kiest, met een leien dak kies je voor een duurzame oplossing die bestand is tegen harde weersomstandigheden. Bovendien heb je veel keuze qua vormen en kleuren.

Dakpannen en leien zijn heel klassieke soorten dakbedekking. Mag het iets opwindender? Dan kan je ook kiezen voor een zinken dak of een rieten dak.

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om je zadeldak om te vormen tot een groendak, of je dak te bedekken met golfplaten of dakpanplaten. De mogelijkheden bij een zadeldak zijn dus heel divers.

Benieuwd naar de prijs en de levensduur van elke type dakbedekking? Hieronder vind je een handig overzicht.

DakbedekkingGemiddelde prijs (incl. plaatsing)Levensduur
Dakpannen (beton)20 à 40 €30 jaar
Dakpannen (keramisch)30 à 70 €100 jaar
Natuurleien100 à 145 €30 jaar
Kunstleien65 à 85 €90 jaar
Bitumenleien30 à 40 €25 jaar
Zinken dak65 à 110 €125 jaar
Rieten dak70 à 95 €35 jaar

zadeldak © Shutterstock - Een zadeldak met een rieten dakbedekking

Hoe een zadeldak isoleren?

Een zadeldak opbouwen is tegenwoordig niet meer genoeg. Opdat je dak aan de modernste vereisten voldoet, moet het ook geïsoleerd worden. En ook hier heb je verschillende mogelijkheden om dit te doen. Je kan je dak isoleren langs de binnenkant, je dak isoleren langs de buitenkant, of je kan er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren.

Dak isoleren langs de binnenkant

Je zadeldak langs binnen isoleren is veel eenvoudiger dan het isoleren van je dak langs de buitenkant. Je bestaande dakbedekking hoeft immers niet verwijderd te worden, en daarom wordt deze methode vaak gebruikt om een bestaand dak te isoleren. Het nadeel van deze methode is wel dat je aan de binnenkant van je dak een beetje ruimte verliest.

Bij deze methode zal men de isolatie vaak aanbrengen tussen de kepers of de spanten van het dak. Men kiest dan voor isolatiematerialen die makkelijk samen te drukken zijn, zoals glaswol of rotswol. Nadat de isolatie tussen de kepers is geplaatst, dekt men de isolatie af met gipsplaten. Ook kan je kiezen om harde isolatieplaten gebruiken, om zo extra isolatievermogen te creëren. Vooraleer je de isolatie afdekt, moet wel nog een dampscherm aangebracht worden, die de isolatielaag beschermt tegen vochtige lucht van binnenin de woning.

Indien je zadeldak geen kepers heeft, dan wordt er voor gekozen om eerst een metalen of houten raamwerk te monteren, waarin men dan de isolatie kan aanbrengen.

Dak isoleren langs de buitenkant

Een zadeldak kan ook langs de buitenkant worden geïsoleerd. Men spreekt dan van een sarkingdak. In dit geval zal de isolatie dus aan de buitenkant van de dakconstructie worden aangebracht. Dit impliceert dan wel dat je eerst de bestaande dakbedekking moet verwijderen. Deze methode wordt dan ook vaak toegepast bij grote renovatiewerken, of wanneer je beslist om een volledig nieuw dak te laten plaatsen.

Een zadeldak isoleren langs de buitenkant biedt heel wat mooie voordelen. Het grootste voordeel is ongetwijfeld het feit dat je isolatielaag niet wordt onderbroken door de kepers, zoals dat in de vorige methode wel het geval is. Zonder die onderbrekingen in de isolatieschil loop je geen risico op koudebruggen, wat je isolatielaag efficiënter maakt.

Door je isolatielaag bovenop de dakconstructie aan te brengen, zorgt deze isolatielaag ook voor een mooie beschermlaag voor je dakconstructie. En dit is toch wel een cruciaal onderdeel van je woning.

Nadat je isolatielaag is aangebracht, kan je ervoor kiezen om een nieuwe dakbedekking aan te brengen. Je kan echter ook kiezen om je oude dakbedekking terug aan te brengen, indien deze nog in goede staat is. Het zou je in ieder geval extra kosten kunnen besparen.

Zoldervloer isoleren

Tot slot kan je er ook voor kiezen om niet het dak zelf, maar wel de zoldervloer te isoleren. In dit geval kies je er dus voor om de zolderruimte zelf niet te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld een interessante keuze zijn wanneer je de zolderruimte enkel gebruikt als opslagruimte.

Het voordeel van deze methode is dat je de te isoleren ruimte verkleint, waardoor je woningisolatie efficiënter wordt.

Voor het isoleren van de zoldervloer gebruikt men doorgaans harde isolatieplaten, die goed beloopbaar zijn. Hierdoor kan je toch nog zonder problemen op de zolder lopen.

Overzicht van de prijs per methode

MethodeGemiddelde prijs per m²
Dak isoleren langs binnen20 à 50 €
Dak isoleren langs buiten40 à 60 €
Zoldervloer isoleren25 à 35 €

zadeldak met zonnepanelen © Shutterstock - Een zadeldak is ook uitstekend geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Op zoek naar een ervaren dakdekker die je kan helpen bij het plaatsen of herstellen van je dak? Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt meteen gratis offertes op maat van de beste dakdekkers actief in jouw regio. Vergelijk de offertes aandachtig, en bespaar een aanzienlijk bedrag op je eindfactuur.

Alle offertes zijn zonder enige aankoopverplichting, en 100% gratis!


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes