×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakplaten kopen: welke soorten zijn er? Voordelen en prijzen

Dakplaten zijn een interessant alternatief voor traditionele dakbekledingen, zoals dakpannen. Ze zijn heel makkelijk te plaatsen, en zijn bovendien ook nog eens goedkoper.

In dit artikel gaan we dieper in op het plaatsen van dakplaten op je dak. Welke soorten dakplaten zijn er? Wat zijn de voordelen van dakplaten tegenover andere dakbekledingen? En natuurlijk, hoeveel kost het om dakplaten te plaatsen op je dak?

In dit artikel:

Soorten dakplaten

dakplaten © Shutterstock - Een dak bedekt met dakplaten

Tegenwoordig heb je als consument heel veel keuze op vlak van dakplaten. Er zijn verschillende types dakplaten, en de keuze voor een bepaald type dakplaat zal meteen ook het uitzicht van je hele woning gaan bepalen. Het is dus best belangrijk om even stil te staan bij het uitkiezen van dakplaten voor je dak.

In deze paragraaf overlopen we de verschillende types dakplaten.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Golfplaten

soorten dakplaten © Shutterstock - Verschillende soorten dakplaten, met de golfplaten rechts onderaan

Golfplaten zijn één van de meest bekende types dakplaten. Ze worden vaak op een bepaald type gebouwen geplaatst, vooral dan industriële gebouwen of carports. Ze zijn te herkennen aan hun licht golvend profiel. Golfplaten worden vaak gekozen omwille van hun vele voordelen. Zo zijn ze vrij licht, waardoor ze makkelijk te plaatsen zijn. Bovendien zijn ze ook te verkrijgen in een transparante uitvoering, waardoor ze heel veel licht doorlaten.

Golfplaten werden vroeger gemaakt van asbest, maar dat is tegenwoordig uiteraard verboden, omwille van de schadelijke eigenschappen van asbest. Tegenwoordig worden golfplaten gemaakt van aluminium, kunststof of bitumen. Aluminium golfplaten zijn de meest kwalitatieve, aangezien ze veruit de langste levensduur hebben. Nadeel is wel dat aluminium golfplaten tot zo'n 3 keer duurder zijn dan golfplaten op basis van kunststof of bitumen.

Trapezium dakplaten

trapezium dakplaten © Shutterstock - Trapezium dakplaten zijn makkelijk te herkennen aan hun omgekeerd trapezium profiel

Ook trapezium dakplaten zijn een type dakplaten die vaak in het straatbeeld te zien is. De laatste jaren ze zelfs zo hard in trek, dat ze populairder zijn geworden dan de golfplaten. Hun populariteit danken ze vooral aan hun goedkope prijs als gevolg van een goedkoop productieproces.

Daar waar golfplaten te herkennen zijn aan hun golvend profiel, zijn trapezium dakplaten te herkennen aan hun omgekeerd trapezium profiel. Ze zijn makkelijk in elkaar te schuiven, waardoor ze een waterdicht geheel kunnen vormen.

Trapezium dakplaten zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen, materialen en kleuren. Bij de betere speciaalzaak zijn ze te verkrijgen in elke gewenste RAL-kleur. Qua afwerking kan je vaak ook kiezen voor een beschermende coating of een anti condensfilm.

Dakpanplaten

dakpanplaten © Shutterstock - Dakpanplaten zijn lichte dakplaten met de looks van dakpannen

De twee vorige types dakplaten zien we vaak op industriële gebouwen of kleine bijgebouwen, zoals carports. Wil je dakplaten plaatsen op een woning of groter bijgebouw, dan zijn dakpanplaten ongetwijfeld een goede keuze. Deze dakplaten zien eruit als dakpannen, wat uiteraard een mooier uitzicht geeft dan golfplaten of trapezium dakplaten.

Net zoals de andere dakplaten zijn ook dakpanplaten in verschillende kleuren te verkrijgen. Zo kan je de dakpanplaten goed afstemmen op de rest van je woning. Ook de schroeven waarmee dat dakplaten bevestigd worden zijn overigens in verschillende kleuren te verkrijgen.

De prijs voor dakpanplaten bedraagt ongeveer 60€ per vierkante meter.

Meer weten over het plaatsen van dakpanplaten op je dak?

dakplaten plaatsen © Shutterstock - Dakplaten zijn een populair type dakbedekking met vele voordelen

Waarom kiezen voor dakplaten?

dakplaten monteren © Shutterstock - Een groot voordeel van dakplaten is de makkelijke montage

Dakplaten zijn al jarenlang erg populair, en daar zijn verschillende redenen voor. Dakplaten hebben immers vele voordelen tegenover andere dakbekledingen.

+ Het grootste voordeel van dakplaten tegenover traditionele dakbekledingen is ongetwijfeld de lagere prijs. Door dakplaten te leggen op het dak, kan je best wel wat uitsparen tegenover het plaatsen van bv. echte dakpannen. Budget dat uiteraard voor andere doeleinden gebruikt kan worden.

+ Dakplaten zijn licht, maar tegelijk ook stevig. Hun lichte karakter bevordert een snelle plaatsing, terwijl hun stevigheid uiteraard een lange levensduur ten goede komt. Zeker aluminium dakplaten hebben een levensduur van enkele tientallen jaren, aangezien ze nauwelijks roesten.

+ Een ander voordeel is dat dakplaten te verkrijgen zijn in verschillende afmetingen, materialen en kleuren. Hierboven werden al de verschillende types dakplaten toegelicht, wat de keuze al heel uitgebreid maakt. Maar elk type dakplaat is ook nog eens te verkrijgen in alle mogelijke RAL-kleuren, waardoor je dakplaten kan bestellen in een kleur die past bij de uitstraling van je woning of bijgebouw.

Dakplaten met isolatie

geisoleerde dakplaten © Shutterstock - Geïsoleerde dakplaten combineren een robuuste dakbedekking met een isolatielaag

Tegenwoordig is het heel populair om dakplaten te combineren met een isolatielaag. Dakplaten kunnen inderdaad voorzien worden van een standaard isolatielaag, waardoor je twee vliegen in één klap slaat. Je dak is geïsoleerd, en bovendien heeft je isolatielaag meteen een dakbedekking erbovenop.

Geïsoleerde dakplaten worden vaak geplaatst op bijgebouwen, loodsen en magazijnen, industriële gebouwen, tuinhuizen, enz. Het is een snelle manier om dit type gebouwen te isoleren, zonder er ook veel geld aan te spenderen. Geïsoleerde dakplaten zijn minder geschikt voor woningen, omwille van hun meer industriële look.

Ook hier heb je als consument heel wat keuze. De dakplaten zijn beschikbaar in verschillende diktes, en dus ook in verschillende gradaties wat betreft isolatiewaarde. Uiteraard zijn dakplaten met een hogere isolatiewaarde iets duurder.

Ontdek je mogelijkheden bij het plaatsen van geïsoleerde dakplaten.

Prijs van dakplaten

De prijs voor het bedekken van je dak met dakplaten hangt af van verschillende factoren. De grootte van je dak speelt natuurlijk een grote rol in het bepalen van de totale kostprijs. Maar ook het soort dakplaten zal een rol spelen.

Trapezium dakplaten zijn over het algemeen het goedkoopste type dakplaten. Om je dak te bedekken met trapezium dakplaten, mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 20€ en de 50€ per vierkante meter. Voor het bedekken van een dak met golfplaten reken je best op een prijs tussen de 30€ en de 60€ per vierkante meter. Voor dakpanplaten betaal je tussen de 40€ en de 60€ per vierkante meter. Alle prijzen zijn inclusief BTW en plaatsing.

Hieronder vind je nog eens het overzicht van alle soorten dakplaten, hun prijzen en hun levensduur.

Type dakplatenGemiddelde prijs (incl BTW en plaatsing)Gemiddelde levensduur
Trapezium dakplaten20 à 50 euro20 tot 50 jaar
Golfplaten30 à 60 euro20 tot 50 jaar
Dakpanplaten40 à 60 euro30 tot 50 jaar

Geniet van 6% BTW ipv 21% BTW

Als handige doe-het-zelver ben je misschien wel in de verleiding om je dakplaten zelf op het dak te leggen. Je bent immers geneigd te denken dat dit je goedkoper uitkomt. Maar dat is zeker niet altijd het geval.

Indien je je dakplaten laat leggen door een erkende dakdekker, dan betaal je immers slechts 6% BTW. Koop je je materialen zelf aan in de doe-het-zelfzaak, dan betaal je hierop 21% BTW. Door de lagere BTW die je betaalt bij een vakman, kan het prijs verschil tussen laten plaatsen en zelf plaatsen ineens heel klein worden. Misschien zelfs zo klein dat het niet meer de moeite loont om de klus zelf uit te voeren.

Bovendien ben je met een vakman 100% zeker van de geleverde kwaliteit, en vermijd je foutjes die je later veel geld kosten om te herstellen.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wil je graag je dak bedekken met dakplaten, en ben je benieuwd naar de prijs die je mag verwachten? Bij ons vraag je gratis en vrijblijvende offertes aan bij meerdere dakdekkers in jouw regio. Vul onderstaand formulier in, en de beste dakdekkers in jouw buurt leggen je elk een gratis offerte op maat voor. Vergelijk hun prijzen, en bespaar zo op je eindfactuur.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes