×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Leien dak: Soorten leien, voordelen & nadelen, en richtprijzen

Naast dakpannen zijn dakleien zowat de populairste soort dakbedekking. Dakleien hebben immers heel wat voordelen te bieden, en bovendien komen ze perfect tot hun recht bij zowel moderne als landelijke woningen.

Welke soorten dakleien zijn er? Hoe moet een leien dak onderhouden worden? En wat is de kostprijs voor een leien dak? Een overzicht!

In dit artikel:

Soorten dakleien

Dakleien zijn een type dakbedekking dat al eeuwenlang gebruikt wordt. In het verleden ging het voornamelijk om natuurleien, maar tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor kunstleien.

Wat is het verschil tussen deze twee soorten dakleien? En wat zijn hun voordelen en nadelen?


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Natuurleien

natuurleien dak © Shutterstock - Natuurleien worden gemaakt op basis van natuursteen

Natuurleien zijn dakleien op basis van natuursteen afkomstig uit steengroeves in Azië, Afrika, Zuid-Amerika, en ook in Europa. Omdat er vele soorten natuursteen bestaan, heb je ook bij natuurleien veel variatie op vlak van kleur en textuur. Elke steengroeve heeft immers z’n eigen natuursteen, die allemaal hun eigen specifieke kleur en uiterlijke kenmerken hebben.

Het gevolg hiervan is dat natuurleien soms kleine imperfecties qua vorm kunnen hebben. Deze imperfecties zijn eigen aan natuurleien, en dragen ook bij tot de charme ervan. Het wordt dus nooit echt als storend ervaren, integendeel.

Natuursteen leien zijn heel stevig en robuust, en gaan een leven lang mee. De levensduur van natuurleien kan oplopen tot zelfs 100 jaar en meer.

Voordelen

+ Natuurleien hebben een veel authentiekere look. Ze zijn gemaakt op basis van natuursteen uit steengroeves, en hebben hierdoor een natuurlijke uitstraling.

+ Natuursteen is heel stevig en duurzaam. Dat maakt dat ook natuurleien zeer duurzaam zijn. Ze gaan tot wel 100 jaar mee.

+ Natuursteen leien kunnen heel goed om met extreme weersomstandigheden. Ze zijn stormvast, en verdragen felle neerslag en zonnestralen.

+ Ook kunnen natuurleien heel goed om met verschillende temperatuurschommelingen.

+ Natuurleien hebben zo goed als geen onderhoud nodig. Ze zijn niet poreus, waardoor mossen en algen zich nauwelijks kunnen hechten.

Nadelen

Natuurleien worden gemaakt op basis van natuursteen. In de vorm en textuur kunnen imperfecties of onzuiverheden zitten. Dit is eigen aan natuurproducten, en dus zeker geen “productiefout”. Voor vele mensen draagt dit zelfs bij tot de charme van de leien.

In vergelijking met kunstleien en andere dakbedekkingen zijn natuurleien zeer duur. Je krijgt er dan ook een kwalitatieve dakbedekking met een lange levensduur voor in de plaats.

Lees meer over de kenmerken, de voordelen en de prijs van natuurleien.

natuurleien dak © Shutterstock - Natuurleien kenmerken zich door hun imperfecte vorm en textuur

Kunstleien

kunstleien dak © Shutterstock - Kunstleien zijn een goedkoper alternatief voor natuurleien

De laatste jaren zijn kunstleien steeds populairder geworden. Kunstleien zijn immers een goedkoper alternatief voor de dure natuurleien. Ze worden gemaakt op basis van het lichte maar sterke vezelcement, een mengsel van zand en kunststofvezels.

Kunstleien zijn niet enkel populair omwille van hun sterke prijs-kwaliteitsverhouding. Ze worden ook vaak gekozen omwille van hun strakke looks. In tegenstelling tot natuurleien kunnen de looks van kunstleien veel beter op elkaar afgestemd worden. Je hebt niet te maken met onzuiverheden of imperfecties, zoals bij natuurleien. Met kunstleien kan je je leien dak dus een hele strakke en moderne uitstraling geven.

Voordelen

+ Het voornaamste voordeel van kunstleien is dat ze veel goedkoper zijn dan natuurleien. Zeker bij grote dakoppervlaktes kan het prijsverschil hoog oplopen.

+ Kunstleien zijn te verkrijgen in een brede waaier aan formaten en kleuren. Je hebt met andere woorden nogal wat invloed op de look van je dak.

+ Net zoals natuurleien zijn ook kunstleien vrij stevig en robuust. Ze zijn bestand tegen verschillende weersinvloeden en tegen schommelende temperaturen.

+ Kunstleien kan je op verschillende manieren plaatsen. Zo kan je kiezen voor een enkelvoudige dekking of een dubbele dekking, horizontaal of verticaal.

Nadelen

Kunstleien hebben een minder lange levensduur dan natuurleien. Kunstleien gaan gemiddeld zo’n 25 à 35 jaar mee.

Kunstleien zien er minder authentiek uit dan natuurleien. Ze stralen iets minder charme uit.

Lees meer over de kenmerken, de voordelen en de prijs van kunstleien.

kunstleien dak © Shutterstock - Kunstleien zijn qua uitzicht veel egaler dan natuurleien

Dakleien vs dakpannen

Dakleien liggen vaak in de weegschaal met die andere populaire dakbedekking, namelijk de dakpannen. Wat is juist het verschil tussen beide soorten dakbedekking?

Hoe een leien dak reinigen?

Het onderhoud dat je moet uitvoeren aan je leien dak hangt voornamelijk af van je keuze tussen natuurleien en kunstleien.

Natuurleien hebben als voordeel dat ze nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Ze hebben een hele dichte structuur, waardoor ze niet poreus zijn. Hierdoor kunnen mossen en algen zich niet hechten op de natuurleien.

Bij kunstleien kunnen mossen en algen zich wel hechten. Om dit te vermijden, worden ze tijdens het productieproces behandeld met een speciale coating. De coating zorgt ervoor dat vuil en vocht worden afgestoten. Deze beschermlaag zal echter gaan slijten in de loop der jaren, waardoor leien toch terug vocht gaan opnemen. Het vocht vormt een goede voedingsbodem voor mossen en algen, waardoor je leien in de loop der jaren te maken krijgen met groene aanslag.

Je zal je kunstleien dak dus regelmatig moeten reinigen. Dit kan je doen met een hogedrukspuit die gevuld is met een anti-mosmiddel.

Nadat al het mos is verwijderd, wordt er vaak voor gekozen om een nieuwe coatinglaag aan te brengen. Deze coatinglaag zal opnieuw vele jaren bescherming bieden tegen mos en vuil. Doorgaans gaat de coating zo’n 15 jaar mee. Na het reinigen en het coaten ziet je dak er weer als nieuw uit.

Ontdek hier hoe het aanbrengen van een dakcoating in z'n werk gaat.

leien dak © Shutterstock - Een leien dak is relatief makkelijk te onderhouden

Wat is de prijs voor een leien dak?

De prijs voor het dekken van je dak hangt uiteraard af van de oppervlakte van je dak. Maar daarnaast speelt ook je keuze voor het soort dakleien een rol. Natuurleien zijn het duurst. Voor het bedekken van je dak met natuurleien betaal je gemiddeld zo’n 110 à 120 euro per m². Je krijgt dan wel een dak dat een leven lang meegaat. De levensduur van natuurleien gaat richting 100 jaar.

Kunstleien zijn dan weer een goedkoper alternatief voor natuurleien. Voor het bedekken van je dak met kunstleien mag je rekenen op een prijs die schommelt rond de 65 à 75 euro per m². De levensduur van een kunstleien dak bedraagt zo’n 25 à 35 jaar.

Soort leienPrijs per m²Levensduur
Natuurleien110 à 120 euro80 à 100 jaar
Kunstleien65 à 75 euro25 à 35 jaar

Gratis offertes voor het het plaatsen of herstellen van een leien dak

Op zoek naar een dakdekker die je kan helpen met je leien dak? Vul onderstaand formulier in, en wij gaan op basis van jouw gegevens op zoek naar geschikte dakdekkers in jouw buurt. Je zal van elk van hen een gratis offerte op maat krijgen, zodat je rustig prijzen kan vergelijken.

Alle offertes zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes