×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Gordingendak: Wat zijn de kenmerken, en hoe plaatsen?

Een zadeldak of hellend dak is een populair daktype, dat op verschillende manieren kan worden opgebouwd. Meestal wordt de keuze gemaakt tussen een gordingendak en een spantendak. Een gordingendak is de meer traditionele dakopbouw voor een zadeldak, terwijl het spantendak een modernere techniek is.

Hoe wordt een gordingendak juist opgebouwd? Wat zijn de voordelen en nadelen ten opzichte van een spantendak? En hoe moet je een gordingendak isoleren?

In dit artikel:

Wat is een gordingendak?

gordingen © Shutterstock - Een gordingendak is een dakconstructie opgebouwd op basis van gordingen

Bij een gordingendak wordt de dakconstructie opgebouwd op basis van gordingen. Deze gordingen zijn dwarsbalken die evenwijdig lopen met de dakgoot. Aan weerszijden worden de gordingen ingemetseld in de muur. Hoe ver de gordingen van elkaar verwijderd moeten zijn, hangt af van de hellingsgraad van het dak. Ook de houtsoort bepaalt de afstand tussen de gordingen onderling. Een architect zal dit steeds moeten uitrekenen.

Bij een gordingendak is ook de stevigheid van de muurplaten belangrijk, omdat ze een dragende functie hebben. Met speciale bandijzers worden de muurplaten aan het metselwerk bevestigd. Dat is belangrijk, omdat deze muurplaten de dakconstructie zullen dragen. Op de muurplaten worden kepers bevestigd, die van onder schuin naar boven lopen, tot aan de nok van het dak. Onderweg worden de kepers ondersteund door de gordingen die dwars lopen. De kepers worden op de gordingen bevestigd via speciale kepernagels.

Gordingen overspannen doorgaans een afstand van zo’n 3 à 4 meter. Langere afstanden worden moeilijk, omdat dan het risico bestaat dat de dwarsbalken snel gaan doorbuigen. In dat geval wordt een spantendak aangeraden, waarmee langere overspanningen mogelijk zijn.

Belangrijk is dat de gordingen mooi recht zijn. Indien dat niet het geval is, dan kan je ze best met de bolle kant naar boven plaatsen. Op die manier kan je een eventuele doorbuiging compenseren.

De muurplaten, de kepers en de gordingen vormen samen de dakconstructie. Bovenop deze constructie wordt het onderdak geplaatst. Deze wordt bevestigd met tengellatten (verticaal) en panlatten (horizontaal). Daarbovenop komt de dakbedekking te liggen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Wat is het verschil met een spantendak?

spanten © Shutterstock - Bij een spantendak is de dakconstructie opgebouwd uit individuele spanten

Als alternatief voor een gordingendak wordt vaak gekozen voor een spantendak. Ook dit is een populaire dakopbouw voor een zadeldak. Wat zijn de voornaamste verschillen tussen een gordingendak en een spantendak?

Een spantendak wordt ook wel eens een sporendak genoemd. Een spantendak wordt opgebouwd op basis van spanten. Dit zijn houten balken die van onder verticaal naar boven lopen, tot aan de nok van het dak. Hier komen ze aan weerszijden samen aan de dwarsbalk, die van de ene muurplaat naar de andere loopt.

Spanten doen soms wel eens denken aan de letter A. Daarom worden ze vaak ook A-spanten genoemd.

Het grote voordeel van een spantendak is dat de spanten elk op zichzelf staan. Omdat je bij dit daktype niet gelimiteerd bent door de lengte van een dwarsbalk, kunnen de overspanningen bij een spantendak veel langer zijn.

Een ander voordeel van een spantendak is dat dit veel makkelijk geprefabriceerd kan worden. Bij een gordingendak is dit niet mogelijk, omdat de gordingen moeten ingemetseld worden in de muur.

Lees meer over de opbouw en de voordelen van een spantendak.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een gordingendak?

In vergelijking met andere soorten dakopbouw heeft een gordingendak heel wat voordelen. Maar er zijn ook enkele nadelen. Een overzicht!

Voordelen van een gordingendak

+ Een gordingendak is een traditionele opbouw, die al heel lang wordt toegepast. De kennis bij dakdekkers is dan ook overvloedig aanwezig. Voor eventuele herstellingen kan je bij heel veel dakdekkers terecht.

+ De installatie van een gordingendak verloopt heel eenvoudig.

+ Bij een gordingendak heb je de mogelijkheid om eventueel tot helemaal boven een open dak te creëren.

+ Voor een gordingendak komen zowat alle soorten dakbedekking in aanmerking. Uiteraard zijn de populaire soorten dakbedekking mogelijk, zoals dakpannen en leien. Maar je hebt ook de mogelijk om bv. panelen te plaatsen.

Nadelen van een gordingendak

Het voornaamste nadeel van een gordingendak is de beperkte spanwijdte. Een gordingendak kan doorgaans slechts 3 à 4 meter overspannen. Zoniet bestaat het gevaar dat de dwarsbalken zullen doorbuigen.

Een ander nadeel is dat een gordingendak niet op voorhand kan geprefabriceerd worden, zoals dat bij een spantendak wel mogelijk is. Gordingen moeten namelijk ter plekke in de muur worden ingemetseld.

Bij een gordingendak heb je doorgaans veel minder flexibiliteit dan bij een spantendak.

Hoe een gordingendak plaatsen?

Bij een gordingendak is de correcte plaatsing van alle elementen heel belangrijk. De gordingen worden dwars geplaatst, en hebben een dragende functie in het geheel. Je kiest hier best voor degelijk hout, dat niet makkelijk doorbuigt. Vaak gebruikte houtsoorten zijn Oregon, Roodnoorse den en Epicia. Oregon is de sterkste, maar ook wel de duurste houtsoort.

Een ander aandachtspunt bij de plaatsing van een gordingendak is de juiste afstand tussen de gordingen en de kepers. Hoeveel afstand je juist behoudt tussen de gordingen onderling hangt af van de sterkte van de houtsoort en de hellingsgraad van het dak. Gemiddeld wordt een afstand van zo’n 1,5 meter gehanteerd.

Hoe een gordingendak isoleren?

Net als een spantendak is ook een gordingendak makkelijk te isoleren op verschillende manieren. Vaak wordt een gordingendak langs binnen geïsoleerd, waarbij het isolatiemateriaal tussen de kepers wordt geplaatst.

Als isolatiemateriaal wordt doorgaans gekozen voor isolatieplaten op basis van minerale wollen. Het gaat dan bv. om glaswolplaten of rotswolplaten. Deze isolatieplaten zijn stevig, maar tegelijk ook flexibel. Je kan ze samendrukken, waardoor ze perfect tussen de kepers geklemd kunnen worden. Minerale wollen presteren naast thermische isolatie ook zeer goed op vlak van akoestische isolatie.

Maar een gordingendak kan ook langs de buitenkant geïsoleerd worden. In dat geval kiest men vaker voor kunststof isolatieplaten. Deze zijn heel robuust, en hebben een zeer goed thermisch isolerend vermogen. Voorbeelden van kunststof isolatiematerialen zijn PUR, PIR, resol, XPS en EPS.

Het grote voordeel van isoleren langs de buitenkant is dat je veel beter een ononderbroken isolatieschil op je dak kan aanbrengen. Je isolatielaag wordt in dit geval niet onderbroken door kepers, waardoor het isolerend vermogen van je isolatielaag veel beter is. Bovendien zal je isolatielaag in dit geval ook je dakconstructie kunnen beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf. Hierdoor blijft het langer in goede staat, en dat verhoogt uiteraard de levensduur van je dak.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Voor het plaatsen of herstellen van een gordingendak is expertise nodig. Doe dus zeker een beroep op een ervaren dakdekker. Via onderstaand formulier kunnen wij je in contact brengen met de beste dakdekkers in jouw regio. Zij zullen je elk een offerte op maat doorsturen, zodat je meerdere prijzen kan vergelijken. Op die manier ben je zeker dat je niet teveel betaalt voor je dakwerken.

Alle offertes zijn ook gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes