×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak renoveren: Hoe begin je eraan? En waarop moet je letten?

Een dak boven je hoofd beschermt je tegen felle zonnestralen en neerslag. Maar net omwille van deze weersinvloeden is de levensduur van een dak niet eindeloos. Een gemiddeld dak heeft een levensduur van zo’n 25 tot 35 jaar.

Er komt dus een moment dat je dak aan renovatie toe is. Maar je kan je dak op verschillende manieren renoveren. Soms hoef je enkel de dakbedekking te vernieuwen, maar het kan ook zijn dat je hele dak vernieuwd moet worden. Je moet dus goed weten welke renovatiewerken je juist moet uitvoeren.

In dit artikel gaan we dieper in op dakrenovatie. Op welke manieren kan je je dak renoveren? Wat zijn de aandachtspunten bij het renoveren van je dak? En hoeveel kost een dakrenovatie?

In dit artikel:

Soorten dakrenovatie

Een dak bestaat uit verschillende onderdelen. Het ene onderdeel is al crucialer dan het andere, en het ene slijt al sneller dan het andere. Schort er iets aan je dak, dan zal je dus al deze verschillende onderdelen moeten analyseren, en bepalen welke aan vernieuwing toe zijn.

Je kan je dak dus op verschillende manieren renoveren, al naargelang het onderdeel dat aan vernieuwing toe is.

Nieuwe dakbedekking

dakbedekking © Shutterstock - Een nieuwe dakbedekking geeft je dak een nieuwe look

De dakbedekking is de bovenste laag van de hele dakconstructie. Het spreekt voor zich dat dit deel van het dak het hardste te verduren krijgt als gevolg van weersinvloeden. Ook raakt de dakbedekking snel vervuild door bijvoorbeeld mossen en algen.

In vele gevallen moet niet het volledige dak, maar wel enkel de dakbedekking vervangen worden. Heb je geluk, dan gaat het slechts om lokale herstellingen, waardoor je zelfs niet de volledige dakbedekking moet vervangen.

Qua nieuwe dakbedekking heb je doorgaans vrij veel keuze. Zo zijn er dakbedekkingen die typisch zijn voor hellende daken, en dakbedekkingen die meer geschikt zijn voor platte daken. Voor hellende daken wordt vaak gekozen voor klassieke dakpannen of leien. Voor platte daken komen vooral EPDM en roofing in aanmerking.

Bekijk hier een volledig overzicht van de verschillende soorten dakbedekking.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


dakrenovatie © Shutterstock - Een dak in volle opbouw, met het zwarte onderdak bedekt met panlatten en tengellatten. De volgende fase is het aanbrengen van de nieuwe dakbedekking

Elke type dakbedekking heeft z’n eigen prijs en z’n eigen levensduur. Prijzen kunnen variëren van 20 euro per m² tot 125 euro per m². De levensduur varieert van 10 jaar tot wel 70 jaar.

Uiteraard laat je de keuze voor een bepaalde dakbedekking ook best afhangen van je persoonlijke voorkeur en het uitzicht van je woning. Kies bij voorkeur een dakbedekking die past bij de rest van je woning.

Laat je bij je keuze voor een nieuwe dakbedekking zeker bijstaan door een ervaren dakdekker. Leg je oor zeker te luister bij meerdere dakdekkers, zodat je verschillende meningen kan vergelijken.

Overzetdak plaatsen

Indien je dakbedekking aan vernieuwing toe is, maar je dakconstructie nog in goede staat is, dan kan je er ook voor kiezen om een overzetdak te plaatsen. In dit geval zal je een nieuw dak bovenop je bestaande dak plaatsen. Het voordeel van deze methode is dat je geen tijd verliest met het verwijderen van de oude dakbedekking, en dat de plaatsing dus sneller verloopt. Bovendien spaart dit je geld uit.

Je kan een onderscheid maken tussen een overzetdak bij hellende daken, en een overzetdak bij platte daken.

Overzetdak bij een hellend dak

overzetdak © Shutterstock - Een overzetdak met dakpannen wordt bovenop een bestaand leien dak geplaatst

Een overzetdak bij een hellend dak is enkel mogelijk indien je oude dak een vlakke dakbedekking heeft. Denk hierbij maar aan leien of metalen dakplaten. Op de bestaande dakbedekking moeten immers tengellatten geplaatst worden, wat niet mogelijk is bij een golvende dakbedekking zoals dakpannen.

Bij een leien dak moet je er bovendien op letten dat de leien geen asbest bevatten. Een overzetdak plaatsen bij asbesthoudende leien is niet toegestaan.

Een anders aandachtspunt bij overzetdaken is het gewicht. De dakconstructie moet immers in staat zijn om het gewicht van de oude dakbedekking en het overzetdak te kunnen dragen. Om de dakconstructie niet te zwaar te belasten, krijgt het overzetdak vaak een lichte dakbedekking, zoals metalen dakpanplaten.

In tegenstelling tot bij platte daken wordt een overzetdak bij hellende daken niet zo vaak toegepast. Zo is de financiële winst vrij klein, aangezien afbraakwerken slechts 5% van de totale renovatiekosten bedragen. Bovendien verkiezen veel aannemers om met een gestript dak te beginnen.

Overzetdak bij een plat dak

Een overzetdak bij een plat dak wordt wel vaak toegepast. Het is dan ook veel makkelijker dan bij een hellend dak. Zo kan men makkelijk nieuwe roofing of EPDM aanbrengen op de bestaande dakbedekking. Het is eventueel ook mogelijk om isolatie aan te brengen.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van een overzetdak.

Dakisolatie plaatsen

Ook dakisolatie plaatsen is een veel uitgevoerde klus bij daken. De voordelen spreken voor zich. Met dakisolatie kan je besparen op je energiefactuur, en verhoog je het wooncomfort in huis.

Een dak isoleren kan je doen op verschillende manieren. Zo is het mogelijk om een dak te isoleren langs buiten, en een dak te isoleren langs binnen. Beide methodes hebben zo hun voordelen en nadelen.

Dak isoleren langs binnen

dakisolatie © Shutterstock - In dit geval wordt de dakisolatie geplaatst tussen de kepers van de dakconstructie, en afgedekt met een onderdak

Een dak isoleren langs binnen is de gemakkelijkste methode. In dit geval hoef je niets te wijzigen aan de bestaande dakconstructie. Het isolatiemateriaal wordt langs binnen tegen het bestaande dak aangebracht.

Vaak wordt in dit geval gekozen voor isolatiematerialen op basis van minerale wollen, zoals glaswol of steenwol. Ze kunnen makkelijk samengedrukt worden, en tussen de kepers van het dak worden geplaatst. Maar uiteraard is het ook mogelijk om harde isolatieplaten uit kunststof aan te brengen langs de binnenkant van het dak.

Het voordeel van deze methode is dat het vrij makkelijk uit te voeren is. Je hoeft dus je dak niet volledig uit elkaar te halen. Het nadeel is dan weer dat je een groter risico loopt op koudebruggen.

Dak isoleren langs buiten

Indien je een grote dakrenovatie laat uitvoeren, dan kies je er best voor om je dak te isoleren langs de buitenkant. Deze methode is veel interessanter dan isolatie langs de binnenkant. De reden hiervoor is dat je langs de buitenkant veel beter een ononderbroken isolatieschil op je dak kan leggen. Je loopt dus nagenoeg geen risico op koudebruggen, en je isolatie zal veel efficiënter zijn.

Om je dak te isoleren langs de buitenkant, moet je deels de structuur van je dak aanpassen. De isolatielaag moet immers onder de dakbedekking komen te liggen. Ook moet je een dampscherm aanbrengen om je isolatielaag te beschermen tegen vocht. Deze methode kan je dus best enkel toepassen indien je grotere renovatiewerken laat uitvoeren aan je dak.

Ontdek hier hoe je te werk gaat bij het plaatsen van dakisolatie.

Onderdak plaatsen

onderdakfolie © Shutterstock - Een onderdak kan uit verschillende materialen bestaan, zoals hier uit een folie

Een onderdak is een cruciaal onderdeel van elk dak. Het is een beschermingslaag die men aanbrengt tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Het onderdak zal zowel het isolatiemateriaal als de onderliggende dakconstructie beschermen tegen regen en wind.

Nieuwe woningen zijn standaard voorzien van zo’n onderdak. Maar bij oudere woningen komt het nog vaak voor dat er geen onderdak aanwezig is. Het plaatsen van een onderdak is dan vaak een onderdeel van een groter renovatieproject van het dak.

Het onderdak dient dus ter bescherming van een aantal cruciale dakonderdelen, en moet daarom aan een aantal criteria voldoen. Zo is een onderdak steeds perfect waterdicht en winddicht. Ook moet een onderdak dampopen zijn. Dit betekent dat er geen vocht van buiten naar binnen kan, maar dat vochtige lucht van binnenuit wel de woning kan ontsnappen. Zo vermijd je vochtproblemen in je isolatielaag.

Waarop moet je letten bij het plaatsen van een onderdak?

Nieuw dak plaatsen

dakconstructie © Shutterstock - Een volledig nieuwe dakconstructie plaatsen is de meest ingrijpende vorm van dakrenovatie

Een volledig nieuw dak plaatsen is natuurlijk de meest ingrijpende manier om je dak te renoveren. Omdat de kosten van deze dakrenovatie hoog kunnen oplopen, wordt deze methode enkel gekozen wanneer het strikt noodzakelijk is.

Men kiest ervoor om het volledige dak te vernieuwen indien de dakconstructie niet meer in goede staat is. De dakconstructie kan bijvoorbeeld beginnen doorzakken als gevolg van een te zwaar gewicht van de dakbedekking, of omdat de houten balken teveel zijn aangetast door houtrot.

Je dak vernieuwen? Ontdek hoe je best te werk gaat.

dak renoveren © Shutterstock - Een dak in volle renovatie, met het rode onderdak bedekt met panlatten en tengellatten

Aandachtspunten bij dakrenovatie

Bij het renoveren van een dak komen een heleboel zaken kijken. Zeker bij grotere renovatiewerken is het belangrijk om voldoende stil te staan bij een aantal aandachtspunten.

Ga na wat je zelf kan doen

Een dak renoveren is soms een kostelijke zaak. Elke werkje waarmee je geld kan besparen is mooi meegenomen. Controleer dus zeker of er bepaalde zaken zijn die je zelf kan uitvoeren.

Eén van die typische zaken die je eventueel zelf kan uitvoeren, is het verwijderen van de oude dakbedekking. Hiervoor is weinig gespecialiseerde expertise nodig.

Dakbedekking recupereren

In sommige gevallen is het ook mogelijk om de bestaande dakbedekking te recupereren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat slechts een deel van de dakpannen vervangen moeten worden, en dat je een ander deel kan recupereren. Deze gerecupereerde dakpannen kan je dan reinigen, en nadien terug op het dak leggen.

Je spaart hier voor een deel ook kosten uit, omdat je geen nieuwe dakpannen hoeft aan te kopen. Aan de andere kant is het wel een arbeidsintensieve karwei om alle dakpannen één voor één te reinigen. Ook moet je elke dakpan controleren of ze geen verborgen vorstschade heeft opgelopen.

Controleer de aanwezigheid van een onderdak

Een onderdak is een belangrijk onderdeel van elk dak. Zoals je al kon lezen in dit artikel, beschermt een onderdak de dakconstructie en onderliggende ruimtes tegen regen, wind en vuil.

Indien je je dak laat renoveren, controleer dan zeker of er überhaupt een onderdak aanwezig is. Want zeker bij oudere woningen durft het wel eens voorvallen dat er geen onderdak aanwezig is.

Maak van je dakrenovatie in dat geval zeker gebruik om meteen een onderdak te laten plaatsen. Dit mogen dan wel extra kosten zijn, het onderdak is deze extra kost zeker waard.

Controleer de aanwezigheid van dakisolatie

Net zoals je moet controleren of je oude dak wel een onderdak heeft, is het interessant om te controleren of je dak wel over dakisolatie beschikt. Zeker wanneer je de woning gekocht hebt, en je dus niet zeker weet of en welke isolatie er in het dak zit, loont het de moeite om dit te controleren.

Is er helemaal geen dakisolatie aanwezig, of komt de hoeveelheid dakisolatie niet overeen met de hedendaagse normen, dan kan je van de gelegenheid gebruik maken om bijkomende dakisolatie te plaatsen. Van de voordelen hiervan hoeven we je niet meer te overtuigen.

Controleer de dakgoot

Aangezien een dakdekker je dak onder handen neemt, loont het zeker de moeite om meteen ook even de dakgoot te laten controleren. Is je dakbedekking vervuild of aan vervanging toe, dan is de kans groot dat dit ook zo is voor je dakgoot. Nogal wat vuiligheid dat in de dakgoot belandt, is immers afkomstig van de dakbedekking.

Het is ook zo dat het vaak goedkoper is om zowel de dakbedekking als de dakgoot samen te vervangen. Een dakgoot apart laten vervangen, is duurder. In sommige gevallen is het ook eenvoudiger om alles samen aan te pakken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij bakgoten, waar de dakbedekking voor een deel over de dakgoot loopt.

dakrenovatie © Shutterstock - Een dak in volle opbouw krijgt een nieuw onderdak in de vorm van houtvezelplaten

Wat is de prijs voor een dakrenovatie?

De prijs van een dakrenovatie is uiteraard afhankelijk van welke werkzaamheden je juist wenst uit te voeren. Indien je enkel de dakbedekking wil laten vervangen, dan zal dit merkelijk goedkoper zijn dan wanneer je een volledig nieuw dak moet laten plaatsen.

Ook de grootte en de bereikbaarheid van je dak zullen natuurlijk een rol spelen in de prijsberekening.

Dit is een overzicht van de richtprijzen voor de verschillende soorten dakwerken.

Type dakrenovatiePrijs per m²
Dakbedekking vernieuwenVanaf 50 euro
Overzetdak plaatsenVanaf 45 euro
Dak isoleren langs buitenVanaf 75 euro
Onderdak plaatsenVanaf 100 euro
Nieuwe dakconstructieVanaf 175 euro

Subsidies en andere financiële voordelen bij dakrenovatie

Een dak laten renoveren is voor veel mensen een grote kost. Gelukkig kan je je kost voor een deel verlagen met behulp van subsidies en andere financiële voordelen.

Dit is een overzicht van de voordelen waarvoor je in aanmerking kan komen.

dakrenovatiepremie © Shutterstock - Voor het renoveren van je dak kom je in aanmerking voor premies

Landelijke subsidies

Momenteel is er in Nederland geen landelijke subsidie te verkrijgen voor het renoveren van daken. Wel kan je een subsidie krijgen als je de dakrenovatie combineert met energiebesparende maatregelen. Uiteraard moet je dan wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Hoeveel bedragen de subsidies? En hoe vraag je de premie aan?

Verlaagd BTW-tarief

Wanneer je de dakrenovatie combineert met energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van dakisolatie, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Ook op deze manier kan je dus besparen op de totale kosten van de renovatie.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Je dak laten renoveren, en benieuwd naar de kostprijs? Zoals al aangehaald kan de prijs enorm verschillen al naargelang de werken die je laat uitvoeren. Om zeker niet teveel te betalen voor je dakrenovatie, is het aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere dakdekkers, en hun prijzen te vergelijken. Je bespaart soms tot wel duizenden euro's.

Bovendien zijn alle offertes die je ontvangt gratis en vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes