×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Rieten dak plaatsen: bekijk je mogelijkheden met richtprijs

Een rieten dak is ongetwijfeld één van de meest charmante daktypes. Met een rieten dak kies je voor een dak met een hele landelijke en authentieke uitstraling, die je woning dat tikkeltje extra cachet kan geven.

Ben jij ook van plan om een rieten dak te leggen op jouw woning? Ontdek hier hoe zo’n rietdak wordt opgebouwd, hoe je het onderhoudt, en hoeveel het kost.

In dit artikel:

Soorten rieten daken

Grofweg zijn er twee soorten rieten daken, afhankelijk van hoe het rietdak wordt opgebouwd. We maken een onderscheid tussen een traditioneel rieten dak met een open structuur, en een gesloten rietdak, of ook wel een schroefdak genoemd.

Daar waar vroeger vooral de rieten daken met een open structuur heel populair waren, zijn het nu vooral de gesloten rieten daken die veel worden toegepast. Laten we eens kijken wat de verschillen zijn tussen de twee, en wat de voordelen en nadelen zijn van het ene daktype ten opzichte van het andere daktype.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


rieten dak © Shutterstock - Met een rieten dak kies je voor een daktype met een charmante en natuurlijke uitstraling

Open rieten daken

In het geval van een rieten dak met een open constructie wordt het riet op zogenaamde rietlatten gebonden. Het riet wordt in dit geval van onder tot boven aangebracht in verschillende lagen, waarbij het riet wordt vastgehecht met behulp van speciale tools en staafjes.

Het gevolg van deze opbouwmethode is dat er een open ruimte is tussen het riet en de onderconstructie. Dit heeft als voordeel dat er een goede luchtcirculatie is, en dat het riet snel kan drogen wanneer het vochtig wordt. Dat het riet langs de binnenzijde van de woning zichtbaar is, is voor heel veel mensen ook een voordeel, aangezien het bijdraagt tot de authenticiteit van de woning.

Tot slot heeft dit daktype ook als voordeel dat het heel licht is.

Maar er zijn ook enkele nadelen verbonden aan deze bouwmethode. Zo is het niet echt brandveilig, aangezien vuur snel tot bij het riet kan geraken. Ook is dit type dak moeilijk te isoleren, waardoor je al snel met veel energieverliezen zit.

Tot slot zal de afwezigheid van een isolatielaag en een dampscherm ervoor zorgen dat er wel wat stof kan zijn in de onderliggende ruimte.

Gesloten rieten daken

Open rieten daken zijn de traditionele manier van rietdekken, maar dit is omwille van de nadelen in onbruik geraakt. Tegenwoordig kiest men dus bijna uitsluitend voor een rieten dak met een gesloten constructie, of het schroefdak.

In dit geval wordt het riet op een gesloten ondergrond aangebracht. Meestal zijn dit isolatieplaten of multiplex. Men kiest nu dus vaker voor zo’n schroefdakconstructie, omdat er heel wat interessante voordelen aan verbonden zijn.

Zo is een gesloten dakconstructie veel brandveiliger, omdat vuur niet meer zo makkelijk aan het riet geraakt. En uiteraard zal de laag van isolatieplaten ervoor zorgen dat warmteverliezen tot een minimum beperkt blijven.

Ook het probleem met stof en tocht behoort met een gesloten rietdak tot het verleden.

Een belangrijk voordeel, waar veel mensen niet meteen aan denken, is de lagere verzekeringspremie die je moet betalen. Aangezien het risico op brand veel kleiner is, is je woning ook veiliger, waardoor je een lagere verzekeringspremie moet betalen.

Dit zijn nog eens alle voordelen en nadelen van de twee soorten rietdaken op een rijtje.

DaktypeVoordelenNadelen
Open Constructie+ Traditionele werkwijze Minder brandveilig
+ Goede ventilatie Meer stof in de woning
+ Lichte constructie Moeilijker te isoleren
+ Lagere kostprijs Minder grote overspanningen mogelijk
Gesloten Constructie+ Goede isolatie Riet kan moeilijker drogen
+ Betere brandveiligheid Zwaardere constructie
+ Minder stof in de woning Hogere kostprijs
+ Grotere overspanningen mogelijk

opbouw rieten dak © Shutterstock - Een rieten dak in volle opbouw

Hoe een rieten dak onderhouden?

Om ervoor te zorgen dat je strooien dak zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Het onderhoud van een rietdak draait eigenlijk volledig rond het drogen en het verluchten van het riet. Indien het riet te lang nat blijft, dan zullen zich sneller mossen en algen vormen op je dak, wat de levensduur aanzienlijk kan verkorten.

Zorg er dus voor dat het riet goed kan drogen, door enkele eenvoudige maatregelen te nemen. Zo is het belangrijk dat het riet goed kan verluchten. Een goede ventilatie versnelt het droogproces van het riet.

Daarnaast zorg je ervoor dat het riet niet bedekt wordt door bladeren, takken en dennennaalden. Indien de zon niet rechtstreeks op het riet kan schijnen, blijft het langer nat. Probeer bladeren en takken minstens 1 keer per jaar te vermijden.

Probeer ook zoveel mogelijk schaduw op je dak te vermijden. Dit kan je doen door bijvoorbeeld overhangende takken te snoeien.

Heb je toch te maken met algen en mossen, dan kan je deze best laten verwijderen door een specialist. Hij gebruikt hiervoor een speciaal algen- en moswerend product. Je kan dit product ook regelmatig aanbrengen ter preventie van algen- en mosvorming.

rieten dak © Shutterstock - Je kan de levensduur van je rieten dak verlengen door het riet goed droog te houden

Wat is de levensduur van een rieten dak?

Je rieten kap goed onderhouden verhoogt dus de levensduur. Maar hoe lang gaat zo’n rieten dak nu eigenlijk mee?

Wel, gemiddeld gaat een rieten dak zo’n 25 jaar mee. Maar mits een goed onderhoud kan je de levensduur verlengen tot 40 jaar.

Maar er zijn ook andere factoren die een invloed hebben op de levensduur van je rietdak. Zo zal de hellingsgraad van je dak een rol spelen. Een steil dak heeft een langere levensduur, aangezien bij dit type dak het riet sneller kan drogen.

Ook een rieten dak met een koperen nokafwerking heeft een gunstige invloed op de levensduur van een rieten dak, omdat het koper sulfaten bevat die mos- en algengroei tegenhoudt.

rieten kap © Shutterstock - Een moderne villa met een prachtig rieten dak

Opbouw en afwerking van een rieten dak

Bij de opbouw van een rieten dak moet met verschillende zaken rekening gehouden worden. Zo zijn er speciale aandachtspunten op vlak van de nok, de hellingsgraad en het plaatsen van dakisolatie.

Afwerking van de nok

Wat de afwerking van de nok betreft, heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een nokvorst in keramiek, koper of kunststof.

Meestal wordt gekozen voor een keramieken nokvorst. Een nok in keramiek heeft als voordelen dat het in verschillende kleuren beschikbaar is, en dat het ook geglazuurd kan worden.

Maar ook als je kiest voor een koperen nokvorst, kan je genieten van heel wat voordelen. Zo bevat dit kopersulfaten, die ervoor zorgen dat de groei van mossen en algen gestopt of vertraagd wordt. Mossen en algen moet je vermijden, aangezien ze de levensduur van je rietdak verkorten.

Recent kan je ook nog kiezen voor een nok in kunststof. Dit heeft dan weer als voordeel dat het heel onderhoudsvriendelijk is.

Ideale hellingsgraad van een rieten dak

Ook de hellingsgraad is een belangrijk aandachtspunt bij het opbouwen van een rieten dak. De hellingsgraad zal immers een invloed uitoefenen op de levensduur van je dak.

Hoe steiler het dak, hoe beter vocht op natuurlijk wijze kan afvloeien. En dat is belangrijk, want riet moet steeds zo droog mogelijk gehouden worden om een lange levensduur te garanderen.

De ideale hellingsgraad voor een rieten dak is 45 à 50 graden. Minder steil kan ook, maar dan is de levensduur niet meer optimaal. Is de hellingsgraad van je dak lager dan 25 graden, dan is je dak eigenlijk niet meer geschikt om te bedekken met riet.

Rieten dak isoleren

Je dak isoleren is noodzakelijk indien je wil vermijden dat je energiefactuur te hoog oploopt. Ook een rieten dak is te isoleren. De manier waarop je dit moet doen, hangt af van hoe je dak juist wordt opgebouwd.

Gaat het om een rieten dak met een open constructie, dan wordt de isolatie aan de binnenkant van de woning aangebracht. Eens de isolatie is aangebracht, moet er ook nog een dampdichte folie worden aangebracht. Deze folie zorgt er enerzijds voor dat vochtige lucht uit de woning niet tot bij de isolatielaag geraakt, en anderzijds dat deze vochtige lucht niet tot bij het riet geraakt. Na het aanbrengen van de folie kan je deze nog bedekken met gipsplaten.

Indien je een rieten dak met gesloten constructie (schroefdak) wil isoleren, dan wordt de isolatielaag bovenop de dakconstructie geplaatst. Maar net zoals bij een rietdak met een open constructie, moet aan de warme kant van de isolatielaag eerst nog een dampscherm aangebracht worden, om vochtige lucht niet in aanraking te laten komen met de isolatielaag.

De laatste methode van isoleren is de meest interessante, aangezien de isolatielaag in dit geval ook de dakconstructie beschermt. Bovendien wordt de isolatielaag bij deze methode niet onderbroken door kepers of gordingen, waardoor je koudebruggen vermijdt.

strooien dak © Shutterstock - Een charmante woning met een mooi onderhouden rieten dak

Wat is de prijs van een rieten dak?

Afhankelijk van de opties kan de prijs voor een rieten dak schommelen tussen de 70€ en de 95€ per m².

De prijs van een rieten dak hangt in de eerste plaats af van de oppervlakte van het dak. Daarnaast zijn ook gekozen opties een invloedsfactor. Denk bijvoorbeeld maar aan dakkapellen of speciale hoeken. Afhankelijk van deze details, kan de prijs voor je dak schommelen tussen de 70€ en de 95€ per vierkante meter.

Kies je voor een rieten dak zonder al te veel bijkomende opties, dan betaal je een prijs vanaf 70€ per vierkante meter. Wil je ook enkele extra’s integreren in je dak, dan kan de prijs oplopen naar zo’n 95€ per vierkante meter.

Bovendien moet je ook nog rekening houden met de kosten voor de nokvorst. Hiervoor betaal je gemiddeld ook nog eens 75€ à 95€ per vierkante meter.

Wil je graag een gedetailleerde prijs op maat kennen? Dan doe je er goed aan om gratis offertes op te vragen bij meerdere dakdekkers in jouw regio. Vul hiervoor het offerteformulier onderaan dit artikel in.

Verzekering voor een rieten dak

De prijs voor het verzekeren van een rieten dak met een gesloten constructie ligt ongeveer even hoog als de prijs voor het verzekeren van een pannendak. Bovendien kan je een extra korting krijgen op de prijs indien je de nodige bescherming toevoegt aan je dak. Zo kan een extra brandwerende isolatielaag de verzekeringspremie nog doen zakken.

Gratis offertes voor het plaatsen van een rieten dak

Op zoek naar een dakdekker die je kan helpen bij het aanbrengen van een rieten dak? Via onderstaand formulier kunnen wij je in contact brengen met de beste rietdekkers actief in jouw regio. Zij sturen je elk een gratis offerte op maat op, die je op je gemak kan vergelijken. Ga je voor de laagste rijs, dan kan je tot wel 35% besparen op je factuur.

De offertes die je ontvangt zijn bovendien volledig gratis, en zonder enige aankoopverplichting.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes