×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Mansardedak: wat is het, wat zijn de voordelen, hoe plaatsen?

Het dak is een heel visueel onderdeel van je woning. De keuze voor een bepaald daktype zal in grote mate de uitstraling van je woning bepalen.

Je hebt de keuze uit verschillende daktypes, al worden sommige daktypes vaak geassocieerd met een bepaalde stijl. Zo ook een mansardedak, dat een typische landelijke uitstraling heeft.

Wat is zo’n mansardedak juist? Wat zijn de voordelen van een mansardedak? En hoe wordt het juist geplaatst?

In dit artikel:

Wat is een mansardedak?

mansardedak © Shutterstock - Een voorbeeld van een woning met een mansardedak

Een mansardedak, of ook wel een mansartdak genoemd, is een daktype met hellende vlakken. Typisch aan het mansardedak is dat het onderste deel van elk hellend dakvlak steiler is dan het bovenste. Omwille van deze geknikte dakvlakken wordt een mansardedak ook wel eens een gebroken dak genoemd.

Het mansardedak is een heel klassiek daktype, dat vooral in de 19de eeuw heel populair was. Het werd toen vooral op vrij prestigieuze gebouwen aangebracht.

Vooral in Frankrijk was dit daktype heel populair, en zie je het vandaag de dag nog her en der in het straatbeeld. Een mansardedak wordt niet voor niets soms ook wel een Franse kap genoemd.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


mansardedak © Shutterstock - Een voorbeeld van een woning met een mansardedak in typische Franse stijl

Wat zijn de voordelen van een mansardedak?

Er zijn verschillende redenen waarom sommige mensen toch nog steeds kiezen voor het plaatsen van een mansardedak. Omwille van z’n unieke vorm heeft een mansartdak immers enkele mooie voordelen te bieden.

+ De voornaamste reden waarom nog steeds voor een mansardedak wordt gekozen, is de landelijke en klassieke uitstraling van het daktype. Een mansardedak komt volledig tot z’n recht op statische landhuizen, en draagt bij tot het prestigieuze karakter van dit soort panden.

+ Een mansardedak heeft ook een typisch Franse uitstraling. Het daktype komt er namelijk vrij vaak voor, en dat maakt een mansardedak enorm geliefd bij liefhebbers van de Franse bouwstijl.

+ Een mansardedak heeft ook enkele voordelen dankzij z’n typische vorm. Doordat de onderste dakvlakken iets steiler zijn dan de bovenste dakvlakken, heb je in de ruimte net onder het dak meer ruimte ter beschikking. Je hebt meer stahoogte, en je hebt ook meer plaats om meubelen te zetten.

+ Wil je meer licht in de ruimte onder het dak brengen? Dan is het plaatsen van een dakraam of dakkapel zeker een optie. Een mansardedak is dankzij de steile dakvlakken heel geschikt voor het plaatsen van dakkapellen. Door dakkapellen te plaatsen kan je van de ruimte onder het dak een volwaardige kamer maken.

Een mansardedak plaatsen

Omwille van z’n specifieke vorm is het plaatsen van een mansardedak echt specialistenwerk. Het is een complexe en vooral zware constructie, die heel wat druk uitoefent op de onderliggende bouwelementen. Bovendien zorgt de geknikte vorm ervoor dat het dak van nature minder stevig is dan een klassiek zadeldak. Bij het plaatsen van een mansardedak moet je dus rekening houden moet heel veel zaken.

Omwille van de complexiteit is een mansardedak ook duurder dan het plaatsen van meer klassieke daktypes, zoals een zadeldak of een schilddak. Maar voor de hogere prijs krijg je natuurlijk veel in de plaats. In de eerste plaats kan je genieten van veel meer ruimte onder je dak. In tegenstelling tot bij een zadeldak of een schilddak is een mansardedak veel interessanter om de ruimte onder het dak in te richten. Bovendien is het plaatsen van en dakkapel bij een mansardedak heel makkelijk.

Daarnaast is een mansardedak uiteraard ook veel charmanter. Een mansardedak heeft een landelijke en klassieke look, die de uitstraling van je woning naar een hoger niveau tilt.

mansardedak © Shutterstock - Een mansardedak in volle opbouw

Welke dakbedekking aanbrengen op een mansardedak?

Een mansardedak valt op omwille van z’n unieke vorm. Maar toch zal ook je keuze voor een bepaalde dakbedekking in grote mate de look van je dak bepalen. Welke soorten dakbedekking kan je op een mansardedak leggen?

Wel, op dit vlak is er weinig verschil ten opzichte van andere daktypes. Dit wil zeggen dan je nagenoeg elke soort dakbedekking op je dak kan leggen. Vaak wordt gekozen voor de klassieke soorten dakbedekking, zoals dakpannen en dakleien. Bij de dakpannen kan je kiezen tussen de kleidakpannen en de goedkopere betonnen dakpannen. Bij de leien kan je nog een onderscheid maken tussen de kwalitatieve natuurleien en de goedkopere kunstleien.

Maar ook andere soorten dakbedekking zijn zeker mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn zink en riet.

Bij je keuze voor een bepaalde dakbedekking speelt naast uiterlijk ook prijs en levensduur een rol. Het is dus zeker interessant om deze data ook eens te vergelijken tussen de verschillende soorten dakbedekking.

DakbedekkingGemiddelde prijs per m²Gemiddelde levensduur
Kleidakpannen30 à 70 euro100 jaar
Betonnen dakpannen20 à 40 euro30 jaar
Natuurleien100 à 140 euro90 jaar
Kunstleien65 à 85 euro30 jaar
Zink65 à 110 euro125 jaar
Riet75 à 90 euro35 jaar

franse kap © Shutterstock - Woningen met Franse kap, met klassieke kleidakpannen als dakbedekking

Hoe een mansardedak isoleren?

Net zoals bij elk ander daktype is het ook bij een mansardedak aan te raden om het dak te isoleren. Door je dak te isoleren voorkom je dat warme lucht uit de woning kan ontsnappen. In de zomer zal dakisolatie er dan weer voor zorgen dat het binnenshuis koeler blijft.

Er zijn verschillende manieren om een dak te isoleren. Zo kan je ervoor kiezen om je dak te isoleren langs de binnenkant, of om je dak te isoleren langs de buitenkant. Indien je de ruimte onder het dak niet gebruikt als woonruimte, kan je er ook voor kiezen om enkel de zoldervloer te isoleren.

Dak isoleren langs de buitenkant

Dit is de meest interessante methode om een dak te isoleren. De reden hiervoor is dat je met deze methode het best een ononderbroken isolatieschil op je dak kan leggen. Je hebt dus veel minder kans op koudebruggen. Bovendien beschermt de isolatielaag je dakconstructie, en zal die veel langer meegaan.

Een dak dat langs de buitenkant wordt geïsoleerd, wordt ook wel eens een sarkingdak genoemd. Voor het isoleren van een mansardedak langs de buitenkant betaal je ongeveer 40 à 60 euro per m².

Dak isoleren langs de binnenkant

Indien je enkel je dak wil isoleren, zonder dat het in een groter dakrenovatieproject past, dan in het interessanter om je dak langs de binnenkant te isoleren. Je dakconstructie en dakbedekking blijven dan intact. Bovendien is de binnenkant van je dak makkelijker bereikbaar.

Bij deze methode heb je wel meer risico op koudebruggen, omdat de isolatielaag vaak wordt onderbroken door de houten balken van het dakgebinte. Bovendien verlies je een klein beetje ruimte in de kamer net onder het dak.

Voor het isoleren van een mansardedak langs de binnenkant schommelt de prijs rond de 20 à 50 euro per m².

Zoldervloer isoleren

Wil je de zolderruimte net onder het dak niet gebruiken als leefruimte? Dan is het verstandiger om enkel de zoldervloer te isoleren. De te isoleren ruimte wordt dan kleineer, en je hoeft dus minder te stoken. Hierdoor verlaagt je energiefactuur.

Maar een mansardedak heeft net als voordeel dat je de zolderruimte veel leefbaarder kan maken. Dus het isoleren van een zoldervloer komt bij een mansardedak minder vaak voor.

Wil je toch de zoldervloer isoleren? Reken dan op een prijs rond de 25 à 35 euro per m².

Gratis offertes voor het plaatsen van een mansardedak

Op zoek naar een dakdekker die je kan helpen bij het plaatsen of herstellen van een mansardedak? Via onderstaand formulier vraag je meteen meerdere offertes aan bij geschikte dakdekkers in jouw buurt. Vergelijk de offertes aandachtig, en bespaar zo tot wel honderden euro's op de prijs.

Alle offertes zijn bovendien volledig gratis en vrijblijvend.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes