×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Soorten daken: overzicht van de meest voorkomende daken

Wie z’n dak wil vernieuwen, die kan kiezen uit verschillende soorten daken. Bovendien heb je bij elk daktype ook nog eens de keuze uit meerdere varianten. Elk van deze daktypes heeft z’n voordelen en nadelen, waardoor je best alle soorten daken goed tegen elkaar afweegt.

Dit is een oplijsting van de populairste soorten daken in ons land.

In dit artikel:

Plat dak

Een plat dak is één van de meest eenvoudige soorten daken. Het bestaat uit een horizontaal vlak, dat onder een minimale hellingsgraad wordt geplaatst. Hierdoor kan het regenwater van het dak afvloeien. De hellingsgraad bedraagt maximaal 15°. Vanaf een hellingsgraad van 15° spreken we van een lessenaarsdak.

Voordelen plat dak

plat dak © Shutterstock - Een plat dak biedt heel wat interessante voordelen

+ Een plat dak is een heel eenvoudige dakvorm. Het is hierdoor makkelijk te plaatsen.

+ Omwille van z’n vorm is het heel goed bestand tegen felle windstoten.

+ De ruimtes onder het dak zijn volwaardige ruimtes, die niet worden gehinderd door aflopende daken.

+ Platte daken zijn heel populair bij moderne woningen. Dat komt vooral dankzij de strakke vormen van dit daktype.

+ Indien het dak stevig genoeg is, kan het worden ingekleed naar keuze. Zo wordt vaak een dakterras aangelegd, of worden er zonnepanelen geplaatst op het dak.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Soorten dakbedekking

Voor platte daken komen een aantal zeer specifieke soorten dakbedekking in aanmerking.

roofing © Shutterstock - Roofing is één van de meest gekozen dakbedekkingen bij platte daken

Roofing

Roofing is een heel populaire dakbedekking voor platte daken. Dat komt voornamelijk omwille van de scherpe prijs. Bitumen is sterk en soepel, en heeft een lange levensduur. Omwille van de lagere kwaliteit heeft roofing lange tijd een minder goede reputatie gehad, maar de laatste jaren is roofing er qua kwaliteit sterk op verbeterd.

EPDM

EPDM is de laatste jaren heel populair geworden als alternatief voor roofing. EPDM is heel sterk en elastisch, en heeft een langere levensduur dan roofing. Bovendien is EPDM niet gevoelig voor UV-straling, wat het een groot voordeel geeft ten opzichte van roofing.

PVC

Tot slot kan je ook nog kiezen voor PVC voor het bedekken van een plat dak. Dit materiaal heeft als voordeel dat het in verschillende kleuren te verkrijgen is. Al wordt om praktische redenen nog steeds het vaakst gekozen voor grijs.

Lees meer over de voordelen van roofing, EPDM en PVC.

Isolatiemogelijkheden

Een plat dak kan je isoleren op verschillende manieren, waarbij de ene manier al wat interessanter is dan de andere. De isolatiewijze hangt wel af van het type project.

Koud dak

Bij een koud dak wordt de isolatie aan de onderkant van het dak geplaatst, onder het dakbeschot. Dit is niet de ideale methode, omdat de kans op scheuren hier groter is dan bij andere methodes. Ook wordt de ruimte binnenshuis kleiner, omdat je een deel afstaat aan de isolatielaag en de afwerking.

Een koud dak wordt dan ook enkel toegepast bij bestaande daken.

Warm dak

Bij een warm dak wordt de isolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst. De isolatie wordt bovenop het dakbeschot geplaatst. Bovenop de isolatielaag komt dan de (nieuwe) dakbedekking te liggen.

Het warm plat dak is een heel efficiënte methode van isoleren, aangezien hier ook het belangrijke dakbeschot wordt beschermt. Bovendien moet je binnenshuis geen ruimte afstaan.

Omgekeerd dak (sarkingdak)

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een omgekeerd dak, ook wel een sarkingdak genoemd. Dit gaat nog een stapje verder dan een warm dak. Bij deze methode wordt de isolatielaag immers bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Bovenop de isolatielaag komt dan een nieuwe dakbedekking te liggen.

Een sarkingdak wordt enkel toegepast bij grote renovaties of vernieuwingen. Voor het plaatsen van een volledig nieuw plat dak wordt er gekozen voor een warm dak.

DaktypeIsolatiewijzeGemiddelde prijs per m²
Koud dakIsolatie langs binnen30 à 40 € (excl. afwerking)
Warm dakIsolatie langs buiten70 à 115 € (incl. afwerking)
Omgekeerd dakIsolatie bovenop dakbedekking50 € (incl. afwerking)

Lessenaarsdak

lessenaarsdak © Shutterstock - Een lessenaarsdak heeft slechts één hellend dakvlak van minstens 15°

Men spreekt dus enkel van een plat dak wanneer de hellingsgraad minder dan 15° bedraagt. Indien de hellingsgraad groter wordt dan 15°, dan spreekt men van een lessenaarsdak. Ook dit type is één van de meest eenvoudige dakvormen. Het bestaat uit slechts 1 dakvlak, dat onder een hellingsgraad van meer dan 15° wordt geplaatst.

Wil je het graag iets moderner? Dan kan je ook kiezen voor een verspringend lessenaarsdak. Hierbij bestaat het dak uit twee lessenaarsdaken, één aan elke kant van het dak. Een verspringend lessenaarsdak verschilt echter van een klassiek zadeldak, omdat de twee dakvlakken niet symmetrisch ten opzichte van elkaar staan. Ze verschillen in hoogte.

Voordelen lessenaarsdak

+ Ook een lessenaarsdak is dus een eenvoudig daktype, dat makkelijk te plaatsen is.

+ Regenwater loopt langs één kant af, waardoor je slechts één dakgoot hoeft te plaatsen.

+ Bij dit daktype heb je nog redelijk wat ruimte onder het dak. Zeker aan de hoge zijde van het dak heb je nog ruimte voor het plaatsen van een raam, waardoor je langs die kant nog natuurlijk daglicht kan binnenbrengen.

Ontdek meer over de eigenschappen en de voordelen van een lessenaarsdak.

Zadeldak

zadeldak © Shutterstock - Een zadeldak is één van de meest klassieke daktypes in ons land

Een zadeldak is één van de meest klassieke en populaire dakvormen in ons land. Het is het daktype dat de meeste mensen kennen als een hellend dak of schuin dak. Bij dit daktype komen twee dakvlakken via een omgekeerde V-vorm bij elkaar samen.

De hellingsgraad van het dak kan variëren van vrij vlak tot zeer steil. De hellingsgraad begint al vanaf 15°, maar is vaak iets steiler, omdat je dan meer bruikbare ruimte hebt onder het dak.

In tegenstelling tot een lessenaarsdak heb je bij een zadeldak twee dakgoten nodig, één voor elk dakvlak.

Voordelen zadeldak

+ Door de hellende dakvlakken loopt regenwater netjes naar beneden. Hierdoor blijft regenwater niet op het dak liggen, en heb je geen last van vochtproblemen.

+ Dit type dak is omwille van z’n vorm ook zeer goed bestand tegen harde windstoten.

+ Onder het dak heb je ook nog een ruimte die je naar eigen voorkeur kan inkleden. Je kan het gebruiken als opbergruimte, maar ook een volwaardige leefruimte is mogelijk. Hoe steiler het dak, hoe meer mogelijkheden je hebt.

+ Een zadeldak leent zich ook perfect voor het plaatsen van een dakraam of een dakkapel, waardoor je meer natuurlijk daglicht binnenkrijgt in de ruimte onder het dak.

+ Qua dakbedekking heb je verschillende mogelijkheden. Hierdoor heb je ook een grote invloed op de uitstraling van het dak.

Soorten dakbedekking

Een zadeldak is een daktype waarbij je vele mogelijkheden hebt op vlak van dakbedekking. Dit zijn de voornaamste soorten dakbedekking die worden gebruikt bij een zadeldak.

Dakpannen

Dakpannen zijn één van de meest klassieke soorten dakbedekking. Ze zijn heel stevig, goedkoop, en hebben een lange levensduur.

Je hebt bovendien de keuze tussen kleidakpannen en betonnen dakpannen. Kleidakpannen zijn dakpannen op basis van klei en gebakken in de oven. Deze dakpannen hebben een typische rode kleur, zijn kleurvast en heel sterk. Betonnen dakpannen zijn donkerder van kleur, en goedkoper van kleidakpannen.

Leien

Ook leien zijn een populaire dakbedekking voor zadeldaken. En ook hier heb je de keuze uit verschillende soorten. Natuurleien hebben een authentieke uitstraling, zijn heel sterk en gaan een leven lang mee. Kunstleien zijn dan weer een goedkoper alternatief voor natuurleien.

Riet

Een rieten dak is dan weer een interessante keuze indien je voor een charmante en landelijke uitstraling wil gaan. Je kan hier kiezen tussen een rieten dak met een open constructie, of een rieten dak met een gesloten constructie. Tegenwoordig wordt de laatste optie het meest gekozen, omdat deze optie het best presteert op vlak van isolatie.

Een rieten dak moet goed onderhouden worden. Zo moet het riet goed kunnen drogen. Mits goed onderhoud heeft een rieten dak een levensduur van meer dan 35 jaar.

Zink

Tot slot kan je ook nog kiezen voor zink als dakbedekking. Dit materiaal is heel stevig, maar tegelijk ook heel soepel. Zink wordt daarom ook weleens gebruikt als dakbedekking voor daken met complexere vormen, zoals ronde daken of koepels.

Van alle soorten dakbedekking heeft zink de langste levensduur. Maar het is aan de andere kant ook een vrij dure dakbedekking.

Dit zijn de prijzen voor elk type dakbedekking.

Dakbedekking Gemiddelde prijs per m²Geschatte levensduur
Kleidakpannen35 à 65 €100 jaar
Betonnen dakpannen20 à 40 €30 jaar
Natuurleien110 à 120 €90 jaar
Kunstleien65 à 75 €30 jaar
Riet70 à 95 €35 jaar
Zink70 à 75 €125 jaar

Isolatiemogelijkheden

Net als een plat dak kan ook een zadeldak op verschillende wijzen worden geïsoleerd.

Isolatie langs binnen

Een zadeldak langs binnen isoleren is de makkelijkste methode. Het wordt vaak toegepast wanneer men enkel het dak wil isoleren, zonder het volledige dak te renoveren. Het is niet de meest interessante methode, aangezien je binnenshuis een beetje ruimte prijsgeeft. Ook heb je meer kans op koudebruggen aangezien de isolatielaag wordt onderbroken door kepers.

Indien je de ruimte net onder het dak niet gebruikt als leefruimte, dan is het misschien interessanter om de zoldervloer te isoleren. Dit gaat iets makkelijker, en bovendien is de te isoleren ruimte dan kleiner. Hierdoor verlies je minder energie.

Om een zadeldak langs binnen te isoleren, komen verschillende isolatiematerialen in aanmerking. Maar meestel kiest men voor minerale wollen, zoals glaswol en rotswol.

Isolatie langs buiten

Indien het plaatsen van isolatie kadert in een groter renovatieproject van je dak, dan kies je best voor deze methode. Ook bij het plaatsen van een volledig nieuw dak kies je best voor deze optie. Bij deze methode wordt de isolatie langs de buitenkant van de dakstructuur geplaatst, net onder de dakbedekking. Dit is interessanter, omdat de isolatielaag dan ook de dakstructuur beschermt. Bovendien kan je via deze methode makkelijker een ononderbroken isolatieschil plaatsen, waardoor je minder risico loopt op koudebruggen.

Dit zijn de richtprijzen voor de verschillende isolatiemethoden.

Isolatiewijze Gemiddelde prijs per m²
Isolatie langs binnen20 à 50 €
Zoldervloer isoleren25 à 35 €
Isolatie langs buiten40 à 60 €

Mansardedak

mansardedak © Shutterstock - Een mansardedak is een heel klassiek en charmant daktype met een Franse uitstraling

Een mansardedak is een van oorsprong Frans daktype, voor het eerst geïntroduceerd door de Fransman François Mansart. Het daktype wordt ook wel eens een Franse kap of een gebroken kap genoemd. Die laatste benaming dankt het aan zijn typische gekapte vorm.

Een mansardedak is eigenlijk een zadeldak, maar dan met een extra knik in beide dakvlakken. Het onderste deel van elk dakvlak verloopt steiler dan het bovenste deel. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor meer ruimte krijgt onder het dak.

Naast het praktische voordeel wordt dit daktype ook vaak gekozen omwille van z’n klassieke uitstraling. Zeker bij liefhebbers van de Franse stijl is het mansardedak heel hard in trek.

Ontdek meer over de eigenschappen en de voordelen van een mansardedak.

Schilddak

schilddak © Shutterstock - Een schilddak is een variant van een zadeldak, met dat verschil dat het 4 dakvlakken heeft

Ook het schilddak is een variant van het zadeldak. In plaats van twee dakvlakken bestaat een schilddak uit vier dakvlakken. Aan de lange zijde van het dak hebben de dakvlakken de vorm van een trapezium. Aan de korte zijden hebben de dakvlakken de vorm van een driehoek.

Het schilddak is een traditionele dakvorm die je vooral nog terugziet bij oudere gebouwen en landelijke gebouwen, zoals boerderijen.

Omwille van zijn unieke vorm zijn schilddaken heel goed bestand tegen felle windstoten. Ook regenwater kan heel goed afvloeien van het dak. Omdat het regenwater langs de vier zijden naar beneden kan vloeien, moet ook de dakgoot langs de vier zijden van het huis lopen.

Ontdek meer over de eigenschappen en de voordelen van een schilddak.

Tentdak

Een tentdak, of ook wel een puntdak of een piramidedak genoemd, is dan weer een dak dat bestaat uit 4 of meer driehoekige dakvlakken die bovenaan in een punt samenkomen. De dakvlakken kunnen verschillen qua grootte, waardoor je verschillende varianten van dit daktype kan hebben. Ook kan het zijn dat er meer dan 4 dakvlakken geïntegreerd worden, afhankelijk van de grootte van de dakvlakken.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Via ons offerteformulier kom je in contact met ervaren dakdekkers in jouw buurt, en vraag je meteen meerdere offertes aan. Door offertes aandachtig te vergelijken, kan je een correcte prijs bekomen voor je project.

Alle offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en zonder enige verplichting. Je bent dus vrij om daarna je zoektocht naar een geschikte dakdekker zelf verder te zetten.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes