×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak ontmossen: Waarom is het nodig? En wat is de richtprijs?

Na verloop van tijd ontstaat er een klein groen laagje op je dak: mos! Zowat elk dak krijgt ermee te maken. Het mos staat helemaal niet mooi, maar heeft ook nog een paar andere nadelen.

Op tijd en stond het dak ontmossen doe je niet alleen om je dak terug mooi proper te krijgen, maar ook om erger te voorkomen. Wat die erger is, dat kom je te weten in dit artikel.

In dit artikel:

Waarom is het ontmossen van daken belangrijk?

Regelmatig je dak ontmossen is dus wel degelijk belangrijk. Er zijn immers een aantal zaken die kunnen gebeuren wanneer je het mos z'n vrije loop laat. Niet enkel op esthetisch vlak, maar ook qua schade.

Voorkomen van scheuren en barsten

Als gevolg van de begroeiing van mos wordt je dak poreuzer. Wanneer het vriest in de winter, zal het vocht in het mos uitzetten, en dit kan barsten en scheuren veroorzaken in je dakbedekking. Het mos kan vervolgens verder in die scheurtjes groeien, waardoor ook de scheurtjes steeds groter worden.

Voorkomen van lekkages

Als gevolg van de scheurtjes in de dakbedekking kunnen er ook lekken ontstaan. Water kan infiltreren in de scheurtjes, wat aan de binnenkant van het dak voor waterschade kan zorgen.

Energieverlies vermijden

De scheurtjes in het dak kunnen niet alleen voor vochtschade zorgen, ze kunnen ook de dakisolatie aantasten. En dit heeft natuurlijk een impact op je energiefactuur. Door je dak te ontmossen vermijd je schade, en zal ook je dakisolatielaag intact blijven.

Levensduur verlengen

Een dak is sowieso al onderhevig aan slijtage, bijvoorbeeld als gevolg van regen en schommelende temperaturen. Door de begroeiing van mos op het dak zal dat slijtageproces alleen maar sneller gaan. Door je dak te ontmossen kan je die versnelde slijtage een halt toeroepen.

Mooier dak

Uiteraard is er ook een esthetische reden om je dak te ontmossen. Die vuile groene schijn op het dak staat helemaal niet mooi. Je dak ontmossen laat je dak er weer als nieuw uitzien, wat je woning weer een hernieuwde glans geeft.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten
ontmossen van daken © Shutterstock - Regelmatig ontmossen van een dak is belangrijk, en voorkomt verdere schade in de toekomst

Hoe gaat men te werk bij het ontmossen van daken?

Een dak ontmossen lijkt eenvoudig, maar er moet een wel afgelijnd proces gevolgd worden. Dit proces verloopt in verschillende stappen.

De voorbereiding

Zowat elke klus begint met een goede voorbereiding. Dat is ook bij het ontmossen van daken zo. De voorbereiding bestaat er voornamelijk in om ervoor te zorgen dat het dak vlot bereikbaar is, dat alle losse elementen rondom je woning zijn verplaatst, en dat alle vaststaande objecten zijn afgedekt met een doek of een zeil. Dit zorgt er niet alleen voor dat je dak vlot bereikbaar is voor de werkmannen, maar ook dat er geen voorwerpen vervuild raken door het mos of het reinigingsproduct.

Doe de voorbereiding zoveel mogelijk zelf, zodat de werkmannen dit niet hoeven te doen, en meteen aan hun taak kunnen beginnen. Hierdoor is het werk sneller gedaan, en hoef je ook minder werkuren te betalen.

Waterafvoer afsluiten

Vooraleer wordt begonnen met het ontmossen van het dak, is het verstandig om de waterafvoer af te sluiten. Dit voorkomt namelijk dat water samen met stukjes mos in de afvoer verdwijnen. De stukjes mos kunnen namelijk voor een verstopping zorgen.

dak ontmossen © Shutterstock - Dak ontmossen met een hogedrukreiniger

Dak ontmossen

Na de voorbereidende werken is het tijd voor het ontmossen van het dak. De mosbestrijding kan gebeuren op verschillende manieren, en hangt af van welke methode juist gebruikt wordt en de dakbedekking dat op het dak ligt.

Qua methoden heb je de keuze uit het gebruik van anti-mosproducten, de hogedrukreiniger, via beneveling, of gewoon door al het mos weg te borstelen.

Wordt gebruik gemaakt van anti-mosproducten, dan kan het zijn dat het product een tijdje moet inwerken. Hoe lang dit product juist moet inwerken hangt af van verschillende factoren. Zo is het soort dakbedekking een factor, en ook de vervuilingsgraad en de weersomstandigheden spelen een rol.

Wel of geen reinigingsmiddel?

Een dak ontmossen kan dus op verschillende manieren gebeuren. Vaak moet de keuze gemaakt worden over het al dan niet gebruik van een reinigingsmiddel.

Dak. ontmossen met reinigingsmiddel © Shutterstock - Een dak ontmossen met reinigingsmiddel

Een dak ontmossen zonder reinigingsmiddel zal bijna altijd gebeuren met een hogedrukreiniger. In sommige gevallen wordt ook gebruik gemaakt van een vuilfrees, een roterende sproeikop waarmee het makkelijker is om vuil en mos te verwijderen. Bij sommige daken is het echter niet mogelijk om een vuilfrees te gebruiken, zeker bij al wat oudere daken. Wanneer een hogedrukspuit gebruikt wordt, zal men altijd in neerwaartse richting spuiten, om te vermijden dat water onder de sluitingen komt.

Een dak ontmossen met reinigingsmiddel gebeurt pas nadat het dak eerst is schoongespoten met een hogedrukreiniger, zoals volgens de methode hierboven beschreven. Daarna zal men een reinigingsmiddel vernevelen op het dak. Dit reinigingsmiddel heeft vervolgens een tijdje nodig om in te werken. Hoe lang die inwerkingstijd is, hangt af van de hardnekkigheid van het vuil. Het kan variëren van een uur tot enkele uurtjes. Nadat het reinigingsmiddel volledig is ingewerkt, zal men het dak terug schoonspuiten.

De keuze om al dan niet met een reinigingsmiddel te werken, wordt vooral gemaakt op basis van de staat van het dak. Bij oudere daken werkt men bijvoorbeeld vaker met een reinigingsmiddel, aangezien deze beter overweg kan met de kleinere oneffenheden die oudere daken soms hebben.

Dak ontmossen: Zelf doen of laten doen?

Het ontmossen van het dak lijkt dus een eenvoudig proces, en sommige handige Harry's zouden er misschien aan kunnen denken om deze klus zelf uit te voeren. Maar is dit wel een verstandig idee?

Ten eerste is er de veiligheidsfactor. Je werkt in de hoogte, wat altijd een veiligheidsrisico inhoudt. Vakmannen hebben speciale apparatuur om zich te beveiligen. Iets wat veel doe-het-zelvers niet hebben.

Voorts is ook het gebrek aan kennis over anti-mosproducten een nadeel. Niet alle producten zijn even geschikt voor elke dakbedekking. Je moet steeds goed de gebruiksaanwijzing lezen, om te weten of het betreffende product wel geschikt is voor jouw type dakbedekking. Voor de zekerheid kan je het product best eerst eens testen op een klein stukje dak, om te zien of het product wel het gewenste effect heeft.

De bereikbaarheid van je dak is ook een belangrijke factor. Het dak van een villa of een bungalow is vaak makkelijker te bereiken dan het dak van een rijwoning. Wil je het dak van een rijwoning ontmossen, dan is het soms nodig om stellingen te huren om je dak te bereiken. Dit impliceert een extra kost. Bovendien hebben professionele vakmannen deze werktuigen voorhanden.

Tot slot wordt het beroep doen op een vakman financieel gestimuleerd door de overheid. Laat je je dak ontmossen door een vakman, dan kan je genieten van een verlaagd btw-tarief. Bovendien ben je ook zeker dat de klus op een professionele manier wordt afgewerkt.

dak ontmossen zonder reinigingsmiddel © Shutterstock - Dak ontmossen met een borstel

Wat is de prijs voor het ontmossen van daken?

Hoeveel bedraagt nu juist de prijs voor het ontmossen van een dak? Wel, dit is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard speelt de huidige staat van je dak een rol. Hoe meer mos op je dak, hoe hoger de prijs per vierkante meter zal zijn. Ook de oppervlakte van je dak zal uiteraard de totale kostprijs bepalen.

Andere factoren die een rol spelen zijn de ligging van je woning, de bereikbaarheid van je dak en de gebruikte producten.

Voor het ontmossen van een dak mag je rekenen op een kostprijs tussen de 9 en de 15€ per vierkante meter. Wil je je dak ook laten voorzien van een laag coating, die zorgt voor extra bescherming, dan zal de kostprijs stijgen naar 30 à 45€ per vierkante meter.

Een dakcoating aanbrengen? Waarom is het interessant? Hoe gaat het in z'n werk?

WerkzaamhedenPrijs per vierkante meter
Dak ontmossen9€ à 15€
Dak ontmossen en coaten30€ à 45€

De prijzen in bovenstaande tabel zijn inclusief BTW en arbeidskosten.

Vergeet niet dat je kan genieten van een verlaagd btw-tarief wanneer je een beroep doet op een professionele vakman. Je betaalt dan niet 21% BTW, maar wel 6%.

Gratis offertes voor het ontmossen van daken

Ben je overtuigd van het nut van een vakman, en wil je graag weten hoeveel die zou aanrekenen voor het ontmossen van je dak? Via ons offerteformulier kom je in contact met de beste vakmannen in jouw regio. Je geeft je gegevens in, en wij gaan op zoek naar de geschikte vakmannen voor het ontmossen van jouw dak.

Vergelijk de offertes die je van hen krijgt, en bespaar tot wel 35% op je factuur. Geen paniek als je geen goede offertes ontvangt. Deze zijn altijd gratis en vrijblijvend.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes