×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Lichtstraat plaatsen: ontdek mogelijkheden, stijlen en richtprijs

Bij hellende daken zijn dakramen een alomgekende optie om meer licht in je interieur te brengen. Maar ook bij platte daken heb je heel wat mogelijkheden om toch natuurlijk daglicht in je woning te brengen. Eén van deze mogelijkheden is het plaatsen van een lichtstraat.

Wat is zo'n lichtstraat juist? Welke mogelijkheden heb je bij het plaatsen van een lichtstraat? En hoeveel kost het?

In dit artikel:

Wat is een lichtstraat?

Daar waar een dakraam uitstekend geschikt is om daglicht in je woning te krijgen bij hellende daken, zal een lichtstraat hetzelfde doen bij platte daken. Een lichtstraat is een aaneenschakeling van ramen die verwerkt zijn in één lang frame. Vaak is het zo dat de ramen onder een bepaalde hellingshoek worden geplaatst, zodat regen netjes van de ramen kan afvloeien. De gebruikelijke hellingsgraad bedraagt ongeveer 15°.

Lichtstraten worden bijna uitsluitend bij platte daken geplaatst. Zo vind je ze vaak terug op daken van bijgebouwen, zoals veranda's of serre's. Een lichtstraat kan ook in licht hellende daken geplaatst worden, maar daar vinden we vaker de klassieke dakramen terug.

De meest voor de hand liggende reden voor het plaatsen van een lichtstraat is uiteraard de hoeveelheid daglicht en zonlicht die je in huis kan brengen. Door de grotere hoeveelheid licht zal je interieur optisch groter lijken. Bovendien creëert een lichtstraat een aangenaam binnenklimaat. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een model dat je kan openen, eventueel elektrisch.

Je kan kiezen voor een standaard model, maar in de meeste gevallen is het aan te raden om voor een lichtstraat op maat te kiezen.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Wat zijn de voordelen en nadelen van een lichtstraat?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het plaatsen van een lichtstraat. Enkele hiervan kwamen al even aan bod in dit artikel. Maar er zijn ook enkele nadelen.

Voordelen van een lichtstraat

+ Een lichtstraat zorgt voor een mooie afwisseling in een voor de rest eentonig plat dak. Zelfs langs de buitenkant kan een lichtstraat een aantrekkelijk en elegant object zijn.

+ Dankzij z'n horizontale ligging komt er heel wat licht naar binnen via de lichtstraat. Dit maakt je interieur veel lichter, aangenamer, en lijkt het ook optisch groter. Dit is met name interessant bij kleinere ruimtes.

+ Een lichtstraat wordt op een waterdicht verhoog geplaatst, en wordt bovendien ook nog eens waterdicht afgewerkt. Er kan dus helemaal geen regen naar binnen.

+ Bij het plaatsen van een lichtstraat heb je de keuze uit vele verschillende afmetingen, vormen en materialen.

+ Je kan kiezen voor isolerende materialen, en ook voor isolerend veiligheidsglas. Dit voorkomt niet alleen energieverlies, het is ook inbraakwerend.

Nadelen van een lichtstraat

Het plaatsen van een lichtstraat is doorgaans iets duurder dan het plaatsen van een dakkoepel. Niet alleen komt dit omdat er vaker duurdere materialen worden gebruikt, ook wordt een lichtstraat in vele gevallen op maat gemaakt.

Ook is een lichtstraat doorgaans moeilijker te plaatsen dan een dakkoepel.

Welke mogelijkheden zijn er op vlak van materialen?

Bij het plaatsen van een lichtstraat heb je de keuze uit verschillende materialen. Niet alleen wat betreft het frame, maar ook wat betreft de vensters.

Wat betreft het frame van de lichtstraat kan je doorgaans kiezen uit hout, kunststof of aluminium. Het is vooral aluminium dat vaak wordt gebruikt. Bovendien kan je ook nog kiezen uit verschillende kleuren.

Voor de vensters kan je uiteraard kiezen voor glas, maar je kan ook kiezen voor kunststof. Het gaat dan om matte of transparante platen van polycarbonaat of acrylaat. Kies je voor glas, dan heb je ook de keuze uit verschillende soorten glas. Zo kan je kiezen voor veiligheidsglas of gelaagd glas, ideaal om inbrekers te weren.

Je kan ook kiezen voor goedkoper enkel gelaagd glas, maar dit type glas heeft uiteraard geen isolerende werking. Wil je wel glas dat goed isoleert, dan kies je best voor gelaagd hoogrendementsglas van het type HR+ of HR++.

Tot slot kan je ook nog kiezen voor zonwerend glas. Dit type glas kan interessant zijn wanneer je lichtstraat veel zonlicht krijgt. Doordat dit type glas de zonnestralen reflecteert, houdt het de warmte in de zomer buiten, waardoor het binnen koeler blijft.

Kies je voor veiligheidsglas, isolerend glas of zonwerend glas, dan moet je er uiteraard rekening mee houden dat je hiervoor een hogere prijs betaalt.

Welke mogelijkheden zijn er op vlak van vormen en afmetingen?

Op vlak van afmetingen en vormen zijn er ook veel mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor standaard afmetingen, maar het is ook mogelijk om je lichtstraat op maat te laten maken. In vele gevallen is dit zelfs de aan te raden optie.

Wat betreft vormen heb je de keuze uit klassieke constructies zoals een zadeldak, een schilddak of een lessenaarsdak.

Wat is de prijs van een lichtstraat?

De prijs van een lichtstraat hangt af van verschillende factoren. Eerst en vooral zal de grootte van je lichtstraat een rol spelen. Hoe groter je lichtstraat, hoe meer raamvlakken er nodig zijn, en hoe hoger de prijs zal liggen.

Ook de vorm en de mate van afwerking spelen een rol in het bepalen van de prijs. Kies je voor vensters in kunststof, dan zal je prijs lager liggen dan wanneer je kiest voor volwaardig glas. Ook kan je kiezen voor bijkomende opties, zoals inbraakwerend veiligheidsglas of zonwerend glas. Deze bijkomende opties zullen de prijs de hoogte instuwen.

Voor een standaard lichtstraat variëren de prijzen tussen de 2.000 en de 5.000 euro.

Tot slot speelt ook de vorm een rol in de prijsbepaling. Een lichtstraat in de vorm van een lessenaarsdak is bijvoorbeeld goedkoper dan een lichtstraat in de vorm van een zadeldak, aangezien je in dit laatste geval twee rijen van raamvlakken nodig hebt.

Voor een standaard lichtstraat variëren de prijzen tussen de 2.000 en de 5.000 euro. Maar de prijs kan dus snel oplopen naarmate je meer opties of kwalitatievere materialen kiest. Daarom is het aan te raden om offertes aan te vragen bij meerdere specialisten, en prijzen te vergelijken.

Gratis offertes voor het plaatsen van een lichtstraat

Op zoek naar offertes voor het plaatsen van een lichtstraat? Wees verstandig, en vergelijk prijzen van verschillende specialisten. Vul onderstaand offerteformulier in, en je ontvangt meteen je gratis offertes op maat van de beste specialisten actief in jouw regio.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige aankoopverplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes