×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Roofing dakbedekking: ontdek voordelen, plaatsingstips, prijs

Roofing, of ook wel bekend als bitumen, is al sinds vele jaren een populaire dakbedekking dat vooral gebruikt wordt bij platte daken. Het kan ook wel gebruikt worden bij daken met een lichte hellingsgraad. Hoewel roofing de laatste jaren veel concurrentie heeft gekregen van EPDM en PVC als dakbedekking, is het nog steeds heel populair. En daar zijn verschillende redenen voor.

In dit artikel gaan we dieper in op roofing dakbedekking. We overlopen welke soorten roofing er zijn, wat de voordelen zijn van roofing, wat de verschillende manieren zijn om het te plaatsen, en wat de kostprijs van roofing ongeveer is.

In dit artikel:

Soorten roofing: SBS roofing vs APP roofing

Roofing is bij de meeste mensen bekend als de grote rollen zwarte kunststof die als stroken op een plat dak worden aangebracht. Hoewel alle roofing er grotendeels hetzelfde uitziet, zijn er toch twee grote soorten roofing, die licht verschillen op vlak van eigenschappen en voordelen.

Grofweg kan er een onderscheid gemaakt worden tussen SBS roofing en APP roofing. Laten we beide soorten roofing even overlopen.

roofing © Shutterstock - Roofing is een populaire dakbedekking die vooral bij platte daken wordt gebruikt

SBS roofing

SBS roofing, waarbij SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, is een type roofing waaraan elastomeer is toegevoegd. Elastomeer is een rubberachtige stof, die ervoor zorgt dat de roofing elastischer wordt. Omwille van deze eigenschap wordt SBS roofing vaak gebruikt bij platte daken die kunnen uitzetten of inkrimpen op basis van de temperatuur.

SBS roofing is een type roofing dat, omwille van de toegevoegde elastomeren, zich makkelijk hecht aan de ondergrond. Hierdoor kan het op zowat elk type ondergrond worden aangebracht: hout, isolatie, ...

Een nadeel van dit type bitumen is het feit dat het minder goed bestand is tegen UV-stralen. Hierdoor moet SBS roofing steeds worden bedekt door een bijkomende afwerkingslaag. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit grind of lei. Indien dit type bitumen toch wordt blootgesteld aan teveel UV-straling, dan kunnen er scheurtjes ontstaan, waardoor het niet meer bestand is tegen vocht en er vochtproblemen in het dak kunnen ontstaan.

APP roofing

APP is het tweede type bitumen, waarbij de APP staat voor Atactisch Poly Propyleen. Aan dit type roofing worden plastomeren toegevoegd. Dit is een substantie die de roofing beter bestand maakt tegen UV-stralen en extreme temperaturen. In tegenstelling tot SBS roofing is APP roofing minder elastisch van aard, waardoor het minder geschikt is voor daken waarbij de ondergrond kan uitzetten of inkrimpen.

Het grote voordeel van dit type roofing is uiteraard dat het veel beter bestand is tegen UV-stralen, waardoor een bijkomende afwerkingslaag niet nodig is.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


roofing © Shutterstock - Roofing kan op verschillende manieren worden aangebracht, zoals hier met behulp van een brander

Wat zijn de voordelen van roofing?

Zoals al aangegeven in de inleiding ondervindt roofing de laatste jaren hevige concurrentie van andere types dakbedekking, en dan vooral van EPDM en PVC. Ook deze laatste twee types dakbedekking zijn namelijk ideaal voor platte of licht hellende daken.

Toch blijft roofing nog altijd zeer populair als dakbedekking, en dat komt vooral door de vele voordelen. In deze paragraaf overlopen we alle voordelen en nadelen voor roofing.

Voordelen van roofing

+ In vergelijking met EPDM en PVC is roofing nog altijd een zeer goedkope dakbedekking. Zeker bij grote oppervlakten kan het prijsverschil enorm oplopen.

+ Bij een perfecte plaatsing, waarbij de naden goed zijn afgedicht, is bitumen een zeer waterdichte dakbedekking. In geval van scheurtjes moet dit evenwel snel hersteld worden.

+ Het aanbrengen van roofing gaat overigens heel snel, en is heel eenvoudig. Ben je een handige Harry, dan zou je de roofing zelf kunnen aanbrengen. Maar we raden uiteraard aan om het steeds over te laten aan een professionele dakdekker.

+ Roofing is ook een heel duurzaam materiaal. Het wordt tegenwoordig vervaardigd uit gerecycleerde materialen, en eens het op je dak ligt, gaat het makkelijk 25 tot 30 jaar mee.

+ Roofing is makkelijk te combineren met andere materialen. Zo kan roofing bijvoorbeeld ook makkelijk gecombineerd worden met een bijkomende isolatielaag op je dak.

Nadelen van roofing

Niet alle soorten roofing zijn even bestand tegen UV-stralen. Zeker bij SBS roofing is een bijkomende dakbedekking, zoals grind of lei, aan te raden.

De levensduur van roofing mag dan wel vrij lang zijn, in vergelijking met alternatieven als EPDM gaat roofing minder lang mee.

Roofing is een waterdichte dakbedekking, maar alleen indien de roofing perfect geplaatst is. Dat betekent dat de naden goed gedicht moeten zijn. De aanwezigheid van naden geeft roofing alweer een belangrijk nadeel ten opzichte van EPDM.

Bovendien zijn soms meerdere lagen roofing nodig om een echt waterdichte dakbedekking te bekomen. En dit jaagt natuurlijk de totale prijs de hoogte in.

Roofing moet ook jaarlijks onderhouden worden. Vuiligheid, bladeren en takken kunnen de afvoer van regenwater verhinderen. En ingroeiende wortels kunnen dan weer voor scheurtjes zorgen. Om dit alles te vermijden is een jaarlijks nazicht noodzakelijk.

roofing © Shutterstock - Roofing aanbrengen kan je doen via een brander of via verlijming

Hoe roofing aanbrengen: de verschillende methoden

De roofing op het dak aanbrengen kan op verschillende manieren. Veruit de twee meest toegepaste methoden zijn het aanbrengen van de roofing met lijm, en het branden van de roofing op het dak.

Dit zijn de voordelen en nadelen van elke methode.

MethodeVoordelenNadelen
Lijmen+ Lijmen is veiliger, want er komt geen vuur aan te pas Lijmen is duurder, want de lijm is een extra kost
+ Roofing lijmen vereist weinig ervaring, en kan makkelijk door een doe-het-zelver gedaan worden
+ De lijm maakt de roofing extra waterdicht
MethodeVoordelenNadelen
Branden+ Roofing branden is nog steeds de meest populaire methode om roofing aan te brengen Er komt vuur aan te pas, waardoor er een risico bestaat op brandgevaar
+ Roofing branden is over het algemeen goedkoper, want je hoeft geen lijm aan te kopen Roofing branden vereist iets meer ervaring en kennis
Indien de roofing slecht op het dak wordt gebrand, bestaat er een risico op blaasvorming

Roofing beschadigd? Hoe herstellen of vervangen?

Roofing kan in de loop der jaren verschillende types beschadigingen oplopen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het van in het begin al slecht is aangebracht, of omdat het te weinig onderhoud heeft gekregen. Heeft ook jouw roofing schade opgelopen, dan kunnen we je maar 1 raad geven: zo snel mogelijk herstellen. Want indien je de schade ongemoeid laat, dan gaat die schade alleen maar groter worden. En daarbij blijft het niet bij de roofing alleen. Ook de volledige dakconstructie kan schade beginnen ondervinden.

Grofweg zijn er twee type schade die vaak voorkomen bij roofing: scheurtjes en blaasvorming.

Scheurtjes

Doordat roofing steeds sterker en elastischer wordt, komen scheurtjes minder vaak voor dan vroeger. Maar zie je toch scheurtjes in de roofing, dan kan je deze best zo snel mogelijk herstellen. Als gevolg van de scheurtjes kan vocht immers naar binnen dringen, en hierdoor de dakconstructie beschadigen.

Als het vocht via de scheurtjes wegvloeit, en niet meer via de geplande weg, dan kunnen na verloop van tijd ook vochtproblemen ontstaan, met alle gevolgen vandien.

Blaasvorming

Een tweede vaak voorkomend probleem bij roofing is blaasvorming. Blazen in de roofing wijzen erop dat er waterdamp onder de roofing zit. Vaak monden blazen uiteindelijk uit in scheurtjes.

Blazen in de roofing worden dikwijls hersteld door middel van rubbercoating of rubberpasta. Soms wordt ook een nieuwe strook roofing aangebracht op het beschadigde deel.

Is een groot deel van de roofing beschadigd? Dan wordt vaak overgegaan tot een volledig nieuwe dakbedekking.

roofing dak © Shutterstock - Roofing aanbrengen op een dak met behulp van een brander

Wat is de prijs van roofing?

De prijs van roofing hangt af van verschillende factoren. Uiteraard speelt de oppervlakte van het dak een belangrijke rol. Hoe groter het dak, hoe meer roofing er gelegd moet worden, en hoe hoger de uiteindelijke kostprijs.

Maar ook andere factoren spelen een rol. De kwaliteit van de roofing die je wil plaatsen, de staat van het dak, en de moeilijkheidsgraad om de roofing te plaatsen zullen allemaal een invloed uitoefenen. Ook het al dan niet combineren met een isolatielaag zal een impact hebben op de prijs.

Grofweg kan je uitgaan van een gemiddelde prijs van 45 tot 55€ per vierkante meter. Deze prijs is inclusief BTW en plaatsing.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes