×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakgoot plaatsen, herstellen of vervangen? Waarop letten?

De dakgoot is een cruciaal onderdeel bij de afwatering van het hemelwater. Een slecht werkende dakgoot kan voor lekken zorgen, die op termijn veel waterschade kunnen veroorzaken.

Welke soorten dakgoten zijn er? Uit welke materialen kan een dakgoot bestaan? En hoe moet je een dakgoot onderhouden of vervangen? Een overzicht.

In dit artikel:

Soorten dakgoten

Je kan verschillende soorten dakgoten onderscheiden op basis van hun vorm. De vorm zal vooral op esthetisch vlak van belang zijn, aangezien het mee de uitstraling van je woning bepaalt.

Bij landelijke woningen kiest men bijvoorbeeld vaker voor robuuste dakgoten, zoals de bakgoot. Bij iets modernere woningen zal men eerder kiezen voor een minder opvallende dakgoot, zoals de mastgoot.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Bakgoot

De bakgoot is een type dakgoot die zich laat kenmerken door z’n rechthoekige vormen. De bodem is vlak, en aan de zijkanten heeft de bakgoot rechte randen die schuin oplopen. Het is een soort dakgoot die je vooral in Nederland vaak ziet terugkomen. Maar ook in België is deze dakgoot populair, vooral bij traditionele en landelijke woningen.

Het voordeel van dit type dakgoot is dat ze heel robuust zijn, en bovendien makkelijk te installeren. Je kan ze installeren in de kroonlijst van het dak, waardoor ze mooi integreren met de rest van de woning.

Bakgoten zijn beschikbaar in PVC, zink, aluminium of inox (roestvrij staal).

Voordelen van de bakgoot

+ Makkelijk te plaatsen

+ Onderhoudsvriendelijk

+ Heel stevig

+ Te verkrijgen in verschillende materialen

Nadelen van de bakgoot

Niet zo flexibel

Mastgoot

Daar waar de bakgoot zich kenmerkt door z’n rechthoekige vormen, is de mastgoot te herkennen aan z’n ronde vormen. De mastgoot heeft de vorm van een halve cirkel, en wordt als het ware in gootbeugels gehangen. De mastgoot wordt daarom ook wel eens een hanggoot genoemd.

Het voordeel van de ronde vorm van mastgoten is dat er minder kans is op verstoppingen. De ronde vorm doet het water sneller door de goot stromen dan bij de bakgoot. En aangezien er minder verstoppingen zijn bij een mastgoot, zal die ook minder snel vuil worden.

Ook een mastgoot is te verkrijgen in verschillende materialen. Vroeger werd dit type dakgoot vaak in hout gemaakt. Tegenwoordig worden mastgoten gemaakt uit zink, staal, aluminium of koper.

Voordelen van de mastgoot

+ Heel stevig

+ Te verkrijgen in verschillende materialen

+ Goedkoper dan een bakgoot

+ Minder risico op verstoppingen en vervuiling

Nadelen van de mastgoot

Minder onderhoudsvriendelijk dan een bakgoot

Kilgoot

Een kilgoot, of ook wel kielgoot, is een type dakgoot dat wordt geplaatst op de plaats waar twee dakvlakken bij elkaar samenkomen. Het hemelwater dat op elk van deze vlakken valt, zal door de kilgoot worden opgevangen en naar een lager gelegen dakgoot worden geleid.

Door een kilgoot op de snijlijn van twee dakvlakken te plaatsen, loop je minder risico op lekken. Hierdoor vermijd je waterschade in de toekomst.

Bij een kilgoot is niet zozeer de esthetische uitstraling van belang, maar wel de correcte plaatsing. Een kilgoot kan uit verschillende materialen bestaan. Meestal wordt gekozen voor zink of lood, maar ook een kilgoot in PVC is mogelijk.

Voordelen van de kilgoot

+ Verkleint het risico op lekken

+ Onderhoudsvriendelijk

+ Perfect voor kruisende dakvlakken

Nadelen van de kilgoot

Complexe installatie

Kans op lekken indien slecht geplaatst

Zakgoot

Ook een zakgoot bevindt zich tussen twee hellende dakvlakken, maar dan wel op de plaats waar recht tegenover elkaar staande dakvlakken beneden samenkomen. In tegenstelling tot een kilgoot loopt een zakgoot dus vlak.

Zakgoten vind je dus enkel op plaatsen waar twee huizen tegen elkaar staan, zoals bij een halfopen bebouwing of een gesloten bebouwing. Zakgoten waren vooral populair bij woningen uit de jaren 30 en 40 van de 20ste eeuw. Nu komen ze echter veel minder voor, omdat architecten nu opteren voor andere bouwoplossingen.

Typisch aan de zakgoten is dat ze iets breder zijn dan andere soorten dakgoten. Dat komt omdat ze het hemelwater van twee daken moeten opvangen.

Voordelen van de zakgoot

+ Kan grote hoeveelheden water aan

+ Perfect voor het opvangen van hemelwater van twee daken tegelijk

Nadelen van de zakgoot

Slechts in beperkt aantal materialen beschikbaar

Moeilijk bereikbaar

Weinig aannemers installeren dit type nog

Verholen goot

Een verholen goot is een dakgoot die wordt gemonteerd aan de zijkanten van een dakkapel. De verholen goot dal dus het hemelwater afvoeren dat op de hellende dakvlakken van een dakkapel valt.

Een verholen goot is een elegantere oplossing voor loodslabben. De dakgoot zit immers mooi verborgen onder de dakpannen van de dakkapel, en is dus onzichtbaar voor het blote oog.

Voordelen van de verholen goot

+ Uitstekend geschikt voor dakkapellen

+ Onzichtbaar

Nadelen van de verholen goot

Moeilijk te herstellen door lastige bereikbaarheid

Welke materialen kiezen?

Naast het soort dakgoot is ook de type materiaal een belangrijke keuze bij het monteren van een nieuwe dakgoot. Het soort materiaal dat je kiest heeft namelijk een invloed op de levensduur, maar ook op de prijs.

De meest voorkomende materialen bij dakgoten zijn zink, aluminium, PVC en koper. Daarnaast kan je ook dakgoten verkrijgen in staal en polyester, maar deze zijn minder courant.

Zink

Zink is al heel lang één van de populairste materialen voor dakgoten. Zink is namelijk een heel stevig materiaal, dat bovendien heel vorstbestendig is. Dankzij deze stevigheid kan de levensduur van een zinken dakgoot oplopen tot makkelijk 30 jaar. Is er toch een mankement aan je dakgoot, dan is het eenvoudig te herstellen.

Een zinken dakgoot ziet er ook mooi uit, en geeft je woning dat extra tikkeltje cachet. Toch zien we de populariteit van zinken dakgoten de laatste jaren terrein verliezen op die van PVC dakgoten en aluminium dakgoten. Dat komt vooral omdat een zinken dakgoot vrij duur is in vergelijking met de alternatieven. Zo betaal je voor een zinken dakgoot ongeveer 30 euro per meter, terwijl je voor een PVC dakgoot slechts de helft betaalt.

Aluminium

Ook aluminium is een populair materiaal voor dakgoten. Aluminium heeft als voordelen dat het corrosiebestendig is, en net als zink een mooie uitstraling heeft.

In tegenstelling tot een zinken dakgoot heeft een aluminium dakgoot geen naden. Een aluminium dakgoot vormt een naadloos geheel, wat het risico op lekken verkleint.

Als materiaal is aluminium een stuk duurder dan zink. Maar omdat de plaatsing van een aluminium dakgoot een stuk sneller verloopt, is de prijs voor het laten plaatsen van een aluminium dakgoot vergelijkbaar met die van een zinken dakgoot.

PVC

Indien je op zoek bent naar een goedkope dakgoot, dan moet je kiezen voor een PVC dakgoot. Een dakgoot in PVC is vrij licht, en kan makkelijk en snel geplaatst worden.

Dakgoten uit PVC zijn daarentegen wel het minst stevig. Zo kunnen ze na verloop van tijd gaan doorhangen, en kunnen ze ook verkleuren. De minst kwalitatieve PVC dakgoten zijn ook heel gevoelig voor temperatuurschommelingen.

PVC dakgoten hebben een levensduur tot 15 jaar, maar hebben wel het grootste risico op mankementen. Moet de dakgoot in tussentijd toch hersteld worden, dan is het dikwijls aan te raden op meteen een nieuwe te plaatsen, gezien de lage kostprijs. Voor een PVC dakgoot betaal je ongeveer 15 euro per meter.

Koper

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een koperen dakgoot. Met een koperen dakgoot kies je voor een heel elegante en duurzame oplossing, dat weinig onderhoud vraagt. Je ziet een koperen dakgoot vaak terugkomen bij bepaalde types van huizen, zoals herenhuizen en villa’s.

Het nadeel van koperen dakgoten is de hoge prijs. Voor een koperen dakgoot betaal je al gauw 40 euro per meter. Een ander nadeel is dat er na verloop van tijd een risico op lekken bestaat, aangezien koperen dakgootstukken, net zoals bij zinken dakgoten, aan elkaar worden gesoldeerd.

Hoe een dakgoot onderhouden?

dakgoot onderhouden © Shutterstock - Een dakgoot regelmatig reinigen voorkomt grotere problemen

Dakgoten moeten soms gure weersomstandigheden doorstaan. Bovendien vangen ze veel vuiligheid op van dieren en bomen in de buurt.

Om de levensduur van je dakgoot te verlengen, en een vroegtijdige herstelling te vermijden, is het aan te raden om je dakgoot eens om het half jaar te reinigen. Indien er bomen in de buurt staan, is het zelfs aan te raden om drie keer per jaar te reinigen. De reinigingsbeurt is meteen ook een gelegenheid om je dakgoot te inspecteren op lekken en beschadigingen.

Om te vermijden dat er teveel vuiligheid in je dakgoot belandt, kan je een bladvanger of dakgootrooster aanbrengen. Dit rooster wordt aan de bovenkant van je dakgoot aangebracht, en belet dat bladeren en ongedierte in je dakgoot belanden. Zo’n dakgootrooster kost ongeveer 6 à 7 euro per meter.

Hoe een dakgoot vervangen?

Wanneer een dakgoot niet meer hersteld kan worden, dan moet deze vervangen worden. Of je een dakgoot al dan niet moet vervangen, hangt ook af van het materiaal van je dakgoot. Bij sommige materialen, zoals bij PVC of polyester, moet de dakgoot meteen helemaal vervangen worden bij schade of lekken. Deze dakgoten kunnen immers niet meer hersteld worden. Bovendien is de prijs voor het vervangen van de hele dakgoot niet zo hoog, waardoor het niet de moeite loont om de dakgoot te herstellen.

Andere soorten dakgoten, zoals een koperen dakgoot of een zinken dakgoot, kunnen eventueel wel nog hersteld worden.

De prijs voor het vervangen van een dakgoot hangt niet alleen af van de lengte van de dakgoot, maar ook van het materiaal. Bij sommige materialen verloopt de plaatsing van een nieuwe dakgoot ook iets moeilijker, wat zich vertaalt in de prijs.

MateriaalMoeilijkheidsgraadLevensduurPrijs per meter (incl. plaatsing)
ZinkMoeilijk30 jaar60 euro
AluminiumMakkelijk25 jaar60 euro
PVCMakkelijk15 jaar30 euro
KoperMoeilijk80 jaar70 euro
PolyesterMakkelijk20 jaar40 euro
InoxMakkelijk35 jaar100 euro

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Een dakgoot herstellen of vervangen, maar geen zin om op zoek te gaan naar een dakdekker? Via onderstaand formulier kunnen wij je in contact brengen met de beste dakdekkers in je buurt. Geef aan wat je nodig hebt, en je krijgt snel verschillende offertes op maat doorgestuurd.

Alle offertes zijn volledig gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes