×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dakramen laten plaatsen: ontdek verschillende stijlen en prijzen

Wie van de kamer net onder een hellend dak een volwaardige leefruimte wil maken, die zorgt best voor wat natuurlijke lichtinval. Een dakraam plaatsen is in dat geval een voor de hand liggende oplossing.

Welke mogelijkheden heb je allemaal bij het plaatsen van een dakraam? Wat zijn de verschillende soorten dakramen, en hoeveel kost een dakraam? Een overzicht!

In dit artikel:

Soorten dakramen

Er zijn verschillende soorten dakramen op de markt. De dakramen verschillen ondermeer op de manier waarop ze worden bediend. De meest voorkomende soorten dakramen zijn de tuimelramen, die rond een centrale as draaien, en de valramen, waarbij de scharnieren aan de bovenkant van het raam bevestigd zitten.

Wentelende dakramen of tuimelramen

wentelende dakramen © Shutterstock - Tuimelramen zijn één van de meest voorkomende soorten dakramen

Wentelende dakramen of tuimelramen zijn één van de meest standaard soorten dakramen. Het zijn ramen die rond een horizontale centrale as draaien, en zo 180° gedraaid kunnen worden.

Net omdat ze aan een centrale as bevestigd zijn, zijn ze ook iets stabieler, en kunnen ze gemonteerd worden in daken met een hellingsgraad tussen 15° en 90°. Zelfs bij een quasi verticaal dak kunnen ze dus opengezet worden zonder het risico te hebben dat ze terug dichtklappen.

Doordat wentelende dakramen 180° kunnen draaien, kan je ook makkelijk de buitenkant van het raam bereiken. Dit is handig om de dakramen te kunnen reinigen.

Ook handig aan wentelende dakramen is dat de handvat zich aan de bovenkant van het dakraam bevindt. Dit geeft je de mogelijkheid om onder het raam nog een laag meubel te plaatsen.

Dit type dakramen kan ook voorzien worden van een ventilatieklep. Met deze klep kan de ruimte perfect geventileerd worden, zonder dat hiervoor het raam geopend moet worden.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten

Uitzetbare dakramen of valramen

uitzetbare dakramen © Shutterstock - Bij uitzetbare ramen zitten de scharnieren aan de bovenkant

Een ander type dakramen dat heel populair is, zijn de uitzetbare dakramen of valramen. Bij dit type dakramen zitten de scharnieren aan de bovenkant, en kunnen de ramen 45° naar buiten toe geopend worden.

Omwille van deze constructie kunnen deze ramen niet worden geïnstalleerd in echt steile daken, aangezien ze dan zouden kunnen dichtklappen. Valramen kunnen worden geïnstalleerd in daken met een hellingsgraad tussen 15° en 55°.

Een ander verschil met tuimelramen is dat valramen langs de onderkant bediend worden. Via een handgreep aan de onderkant kan het raam naar buiten toe geopend worden.

De voordelen van dit type dakramen is het panoramische uitzicht, het grotere ruimtegevoel en de mogelijkheid om eventueel via het raam te ontsnappen in geval van nood. Ook bij dit type dakramen is het trouwens mogelijk om een ventilatieklep te voorzien.

Dakkoepels en lichtstraten

dakkoepel © Shutterstock - Een dakkoepel is het alternatief voor een dakraam bij een plat dak

Ook bij platte daken zijn dakramen mogelijk. In dit geval wordt dan vaak gekozen voor een dakkoepel of een lichtstraat. Ze worden vaak geplaatst in ruimtes waar er weinig natuurlijk daklicht binnenkomt, en kunnen op die manier toch nog voor wat natuurlijk daglicht zorgen.

Ook bij dakkoepels of lichtstraten heb je verschillende mogelijkheden. De meest basic modellen worden gewoon handmatig bediend, maar je kan ook kiezen voor elektrisch bediende ramen. Deze worden vanop afstand bediend, en kunnen handig zijn in het geval dat het raam moeilijk bereikbaar is.

Lees meer over de mogelijkheden en de voordelen van een dakkoepel of een lichtstraat.

Dakramen combineren

Wie nog een stap verder wil gaan, die heeft ook de mogelijkheid om dakvensters te combineren. Op die manier kan je grote glaspartijen vormen, die natuurlijk een grotere lichtinval toelaten.

Zo worden twee tuimelvensters wel eens naast elkaar of boven elkaar geplaatst. Ook kunnen valramen gecombineerd worden met verticale vaste ramen, waardoor je een soort van balkon bekomt.

balkonvenster © Shutterstock - Met balkonvensters maak je een klein balkon op je hellend dak

Balkonvensters

Bij balkonvensters wordt een uitzetbaar dakraam gecombineerd met een verticaal raam, dat ofwel uitzetbaar of vast kan zijn. Bij een uitzetbaar onderraam gaat het balkonvenster dan in twee delen open.

Wanneer je beide ramen openklapt, bekom je een soort van balkon, waarbij het onderste raam dient als balustrade.

dakterras vensters © Shutterstock - Dankzij een dakterras venster met deurelementen kan je op je hellend dak een soort dakterras maken

Dakterras vensters

Een dakterras venster gaat nog een stapje verder dan een balkonvenster. In dit geval ga je uitzetramen combineren met deurelementen die naar buiten draaien. Op die manier kun je op je hellend dak een soort van balkon of dakterras maken.

Bij dit soort constructies maak je wel ingrijpende veranderingen aan het uitzicht van je dak, waardoor je bij de gemeente moet navragen of je geen vergunning nodig hebt.

Wat zijn de plaatsingsmogelijkheden?

Standaard dakramen hebben doorgaans een vrij vierkante vorm. Maar dakramen kunnen ook een rechthoekige vorm hebben. Bovendien kan je ze zowel horizontaal als verticaal plaatsen.

Indien je een schuin dak hebt met een vrij lage hellingsgraad, dan is het best om een verticaal dakraam te plaatsen. Op die manier kan je toch nog een beetje genieten van een uitzicht vanuit je dakraam.

Heeft je dak een hoge hellingsgraad, dan kan je gerust een minder lang dakvenster plaatsen. Door de steile hellingsgraad zal je immers een goed uitzicht kunnen hebben.

Ook op vlak van lichtinval en ruimtelijk gevoel speelt de positionering van je dakraam een rol. Wil je een betere verdeling van de lichtinval in je ruimte bekomen, dan is een langgerekt dakvenster ideaal. Hoe hoger het dakvenster wordt geplaatst in het dak, hoe verder het licht in de ruimte kan vallen.

Brede dakvensters hebben dan weer het voordeel dat ze het ruimtelijk gevoel en het uitzicht van buiten toe bevorderen.

dakramen © Shutterstock - Bij het plaatsen van dakramen kan je kiezen uit verschillende plaatsingsmogelijkheden

Wat zijn de afwerkingsmogelijkheden?

Dakramen kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt op vlak van materialen. De meest gebruikte materialen zijn nog steeds de houtsoorten, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden.

Houtsoorten

De meest gebruikte houtsoort voor het maken van dakramen is nog steeds dennenhout. Maar er zijn nog andere afwerkingsmogelijkheden. Veel dakramen hebben een kern van hout, maar zijn wel afgewerkt met een coating van polyurethaan. Dit heeft als voordeel dat ze nagenoeg geen onderhoud nodig hebben. Er wordt nog steeds gekozen voor de houten kern, aangezien dit zorgt voor extra stevigheid. Als alternatief voor polyurethaan wordt soms ook gekozen voor witte acryllak.

Wat de buitenprofielen betreft, is aluminium nog steeds het meest gekozen materiaal. Deze zijn stevig, en kunnen verkregen worden in verschillende RAL-kleuren. Ook zink en koper zijn ook mogelijk als afwerking.

dakramen © Shutterstock - Een balkonvenster op een hellend dak met zonnepanelen

Welke bijkomende opties zijn mogelijk?

Bij dakramen is niet enkel het uitzicht naar buiten belangrijk. Je moet ook even stilstaan bij zaken als comfort en veiligheid. Dit zijn enkele bijkomende opties die je kan toevoegen aan je dakramen.

Ventilatie

De nieuwste generatie dakramen kunnen voorzien worden van een ventilatieklep. Deze ventilatieklep is dan geïntegreerd in het dakraam, en heeft als voordeel dat de ruimte geventileerd kan worden zonder dat je het raam hoeft open te zetten.

Bovendien kunnen de luchtstromen perfect automatisch geregeld worden. Deze moderne ventilatiesystemen kunnen reageren op drukverschillen en de windsterkte. Hierdoor wordt er steeds dezelfde hoeveelheid lucht toegevoerd.

dakramen in aanouw © Shutterstock - Bij het plaatsen van dakramen moet je rekening houden met verschillende aspecten, zoals ventilatie, isolatie en inbraakbeveiliging

Isolatie

Als gevolg van steeds strenger wordende normen, is ook het aspect isolatie heel belangrijk geworden. De modernste dakvensters worden daarom standaard gemaakt uit hoogrendementsglas. Driedubbel isolerend glas wordt heel vaak toegepast, en haalt een isolatiewaarde van 1,0 W/m²K. Dit type glas heeft bovendien als voordeel dat er geen gevaar bestaat voor overhitting, aangezien dit glas ook zonwerend is. Bovendien kan dit glas ook gecombineerd worden met zonwering langs binnen of buiten.

Rolgordijnen en zonwering

Rolgordijnen en zonwering verhogen het comfort in de kamer. Het blokkeert direct zonlicht, en verduistert de kamer wanneer het nodig is. Je kan hier kiezen uit verschillende types: rolgordijnen, buitenzonwering of jaloezieën.

De voordelen van rolgordijnen liggen voor de hand. Ze kunnen de kamer grotendeels verduisteren, waardoor je slaapcomfort fors verbetert. Ook zorgen ze voor de nodige privacy, zeker wanneer er hoge gebouwen in de buurt staan. Door de zonnestralen tegen te houden, houden ze ook meteen de warmte buiten.

Een laatste grote voordeel is de gunstige prijs. Een standaard rolgordijn heb je al voor zo’n 50€ incl BTW. Kies je voor buitenzonwering, dan betaal je gemiddeld zo’n 60€. Kies je voor bijkomende opties, zoals afstandsbediening, dan kan de prijs uiteraard nog oplopen.

Inbraakbeveiliging

Een dakraam kan voor inbrekers een bijkomende toegangsweg zijn tot je woning. Het is dan ook belangrijk om ook even stil te staan bij inbraakveiligheid.

De modernste dakvensters voldoen aan weerstandsklasse 2. Ze zijn dus niet per se inbraakgevoeliger dan andere ramen voorzien van een veiligheidsslot. Let er zeker op dat je dakraam voorzien is van een speciaal veiligheidsslot, waarmee het raam niet geforceerd kan worden.

Is een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakraam?

Indien je een eenvoudig dakraam wil plaatsen dat niet groter is dan 20% van je totale dakoppervlakte, dan heb je doorgaans geen vergunning nodig.

Dit verandert echter als het dakraam het uitzicht van je dak aanzienlijk gaat veranderen. In dat geval heb je wel een vergunning nodig. Bovendien moet je er goed op letten dat je de privacy van je buren blijft respecteren.

Om goed op de hoogte te zijn van alle regels die gelden in jouw gemeente, kan je je best even informeren bij je plaatselijke gemeentebestuur.

Wat is de prijs voor een dakraam?

Dakramen plaatsen hoeft niet heel duur te zijn. Voor een wentelend dakraam met standaard formaat van 114cm op 118cm, betaal je net geen 400€, excl. BTW en plaatsing.

Ga je voor andere types vensters of grotere formaten, dan kan de prijs oplopen. Ook opties kunnen een rol spelen in de prijs. Kies je bijvoorbeeld voor duurdere houtsoorten, afstandsbediening en zonwering, dan gaat de prijs uiteraard de hoogte in.

Gratis offertes voor het plaatsen van dakramen

Wil je graag een gedetailleerde prijsberekening ontvangen voor het plaatsen van één of meerdere dakramen? Via ons offerteformulier vraag je gratis meerdere offertes op maat aan, van verschillende specialisten in jouw regio. Ontvang je offertes meteen, en vergelijk. Kies er zelf de beste deal uit.

Al de offertes die je ontvangt zijn volledig gratis en vrijblijvend

dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio