×
×

Gratis offertes van schoorsteenvegers

Op zoek naar een prijs voor het reinigen van je schoorsteen? Vraag hier gratis offertes aan bij verschillende schoorsteenvegers in jouw buurt. Vergelijk alle offertes aandachtig, en ga in zee met de schoorsteenveger die je het beste voorstel voorlegt.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Heb je geen goede offerte ontvangen, dan mag je ze ook allemaal naast je neerleggen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Schoorsteenveger: Belang, prijs, rechten & plichten

Om een schoorsteen te laten reinigen doe je best een beroep op een professionele schoorsteenveger. Het reinigen van een schoonsteen is immers een karwei die een speciale aanpak vereist. Bovendien heb je de nodige kennis nodig om de klus tot een goed einde te brengen. Tot slot hebben schoorsteenvegers ook de geschikte materialen om het werk uit te voeren.

Maar waarom is het reinigen van je schoonsteen zo belangrijk? Hoe gaat een schoorsteenveger te werk? En hoeveel kost een schoorsteenveger gemiddeld?

In dit artikel:

Waarom een schoorsteenveger inschakelen?

schoorsteenveger © Shutterstock - Door je schoorsteen regelmatig te reinigen, vermijd je het risico op een schoorsteenbrand en op CO-vergiftiging

Een schoorsteenveger zal je schoorsteen vanbinnen reinigen. Maar waarom is het zo belangrijk dat dit gebeurt? Wat is het nut van het reinigen van een schoorsteen?

De belangrijkste reden heeft te maken met veiligheid. Door je schoorsteen regelmatig te laten reinigen, verminder je de kans op een schoorsteenbrand.

Het reinigen van de schoorsteen zal ook het risico op CO-vergiftiging verkleinen. Van alle gevallen van CO-vergiftiging die jaarlijks voorkomen, zijn er zo'n 1.000 te wijten aan een slecht onderhoud van de schoorsteen.

Tot slot is er ook nog een financieel voordeel verbonden aan het reinigen van de schoorsteen. Een goed onderhouden schoorsteen zal er immers voor zorgen dat je efficiënter stookt. Dit zal je jaarlijks een pak doen besparen op je energiekosten, en dat is natuurlijk goed nieuws voor je portemonnee. Bovendien stoot een goed gereinigde schoorsteen minder verontreinigde deeltjes uit, waardoor je hiermee ook je steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Waarom kiezen voor een erkende schoorsteenveger?

Indien je van plan bent om een schoorsteenveger in te schakelen, dan is het zeker verstandig om een beroep te doen op een erkende schoorsteenveger. Dit biedt namelijk enkele interessante voordelen.

Een erkend schoorsteenveger zal je namelijk een geldig attest kunnen geven nadat hij het werk heeft uitgevoerd. Dit attest is een officieel bewijs dat de schoorsteen werd gereinigd door een erkende firma. Dit is belangrijk, aangezien je dit attest ook kan voorleggen aan je verzekeringsmaatschappij. In geval van een schoorsteenbrand geldt dit attest als bewijs dat je wel degelijk de moeite hebt gedaan om de schoorsteen te onderhouden, en dat de brand niet het gevolg was van nalatigheid. Heb je een attest, dan is de kans zeer groot dat de verzekeringsmaatschappij de schade zal vergoeden.

Hoe gaat een schoorsteenveger te werk?

schoorsteen vegen © Shutterstock - Eén van de methoden om een schoorsteen te vegen: met een flexibele stok vanaf de onderkant

Een schoorsteenveger kan op verschillende manieren te werk gaan. Laten we eens kijken wat de voornaamste werkwijzen zijn van een schoorsteenveger.

Van boven naar beneden

In deze eerste werkwijze zal de schoorsteenveger de schoorsteen reinigen vanaf de bovenkant. Via het dak wordt een kogel met borstels aan naar beneden gelaten. Tijdens het neergaan van de kogel zullen de borstels het roet aan de kanten van de schoorsteen losschuren.

Van beneden naar boven

In deze tweede methode zal de schoorsteenveger de schoorsteen reinigen vanaf de onderkant. Hij gebruikt in deze methode een flexibele stok, waarmee hij de stukjes roet aan de zijkanten van de schoorsteen los schuurt. Hij werkt verder naar boven in de schoorsteen, door telkens een verlengstuk aan te brengen aan de veegstok.

Is het schoonmaken van een schoorsteen verplicht?

In ons land is het reinigen van de schoorsteen in sommige gevallen verplicht. Er wordt voornamelijk een onderscheid gemaakt tussen een schoorsteen die is aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie en een schoorsteen aangesloten op een individueel stooktoestel.

Centrale verwarmingsinstallatie

Indien het gaat om een schoorsteen die is aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie op vaste brandstof of stookolie, dan is een jaarlijkse reiniging wettelijk verplicht. Gaat het om een centrale verwarmingsinstallatie op aardgas, dan moet de reiniging slechts tweejaarlijks gebeuren.

Het reinigen van de schoorsteen is een onderdeel van het onderhoud van de hele verwarmingsinstallatie. Het reinigen van de schoorsteen kan uitgevoerd worden door een schoorsteenveger, die dan enkel de schoorsteen mag reinigen, of door een technicus, die dan de hele verwarmingsinstallatie onder handen neemt.

Let er steeds op dat de werken moeten gebeuren door een erkend vakman.

Individueel stooktoestel

Indien het gaat om een schoorsteen dat is aangesloten op een individueel stooktoestel, dan is een reiniging niet wettelijk verplicht. Maar ook hier is het verstandig om de schoorsteen regelmatig te laten reinigen.

Niet alleen is dit interessant voor je eigen veiligheid, ook je verzekeringsmaatschappij heeft liever dat je hier geen risico's neemt. Word je toch geconfronteerd met een schoorsteenbrand, en je kan geen geldig attest voorleggen, dan kan het zijn dat je verzekeringsmaatschappij de opgelopen schade niet zal vergoeden.

Zelfs al is het reinigen van de schoorsteen in dit geval niet verplicht, is het toch verstandiger om je schoorsteen goed te onderhouden. Dit vermijdt ongelukken, én een financiële kater.

schoorsteen vegen © Shutterstock - Eén van de methoden om een schoorsteen te vegen: met een kogel met borstels vanaf de bovenkant

Wat is de prijs van een schoorsteenveger?

De prijs voor het laten reinigen van een schoorsteen is afhankelijk van verschillende zaken. Zo zal ten eerste de gebruikte werkwijze al een invloed uitoefenen op de prijs.

Gaat het om het reinigen van één enkel rookkanaal. Dan moet je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 60€ en de 100€. Gaat het om een verplichte jaarlijkse reiniging van de volledige verwarmingsinstallatie, inclusief de schoorsteen, dan zal de prijs schommelen tussen de 100€ en de 160€.

Er zijn nog andere zaken die de prijs van een schoorsteenveger kunnen bepalen. Zo speelt de mate van verontreiniging een rol. Ook onvoorziene omstandigheden, zoals het verwijderen van een vogelnest, kunnen de prijs doen oplopen.

Wie regelmatig zijn schoorsteen laat reinigen, die kan gebaat zijn bij het afsluiten van een onderhoudscontract. Sommige schoorsteenvegers bieden immers deze mogelijkheid aan. Bij een onderhoudscontract komt een schoorsteenveger op geregelde tijdstippen de schoorsteen reinigen, en vaak is dit dan aan een voordeligere prijs. Bij het afsluiting van zo'n onderhoudscontract is het altijd wel goed uitkijken wat in het contract vermeld staat.

Verlaagd BTW-tarief voor het reinigen van een schoorsteen

Indien je voldoet aan de juiste voorwaarden, dan kom je in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 6% ipv 21%.

Gratis offertes van schoorsteenvegers

Op zoek naar een prijs voor het reinigen van je schoorsteen? Vraag hier gratis offertes aan bij verschillende schoorsteenvegers in jouw buurt. Vergelijk alle offertes aandachtig, en ga in zee met de schoorsteenveger die je het beste voorstel voorlegt.

Alle offertes zijn gratis en vrijblijvend. Heb je geen goede offerte ontvangen, dan mag je ze ook allemaal naast je neerleggen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes