×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Plat dak: waarop moet je letten bij het plaatsen of herstellen?

Elke woning heeft een degelijk dak nodig. Qua dakconstructie kan je grofweg een keuze maken tussen een hellend dak en een plat dak.

In dit artikel gaan we dieper in op het platte dak. Waarom zou je een plat dak moeten kiezen boven een schuin dak? Hoe kan je een plat dak best isoleren? En welke dakbedekking kies je best?

In dit artikel:

Waarom kiezen voor een plat dak?

Nogal wat mensen kiezen voor een hellend dak voor hun woning. Niet tegenstaande zijn er veel redenen om toch voor een plat dak te kiezen. Dit zijn maar enkele redenen.

plat dak © Shutterstock - Een plat dak heeft heel wat interessante voordelen ten opzichte van een schuin dak

+ Met een plat dak heb je geen oncomfortabele ruimtes, zoals je dat bij een hellend dak wel eens hebt. Onder een plat dak heb je veel meer bruikbare vloeroppervlakte dan onder een schuin dak. Zo kan je zonder problemen rondstappen zonder je hoofd te stoten, of kan je een kast zetten op plaatsen waar dat niet mogelijk is bij een hellend dak.

+ Een plat dak is vaak goedkoper dan een puntdak. Vooral wat betreft materiaalkosten en manuren is er een groot verschil tussen beide daktypes, in het voordeel van het platte dak.

+ Het is veel makkelijker om later bij te bouwen bij een plat dak dan bij een hellend dak. Zo kan je makkelijk je plat dak omtoveren tot een dakterras, of kan het als basis dienen voor een extra verdieping op je woning.

+ Platte daken hadden vroeger wel eens de reputatie dat ze moeilijk te isoleren waren. Maar dankzij nieuwe technologieën en materialen is het vandaag de dag geen enkel probleem meer om een plat dak te isoleren. Zo bestaat er tegenwoordig ook witte dakbedekking die het zonlicht reflecteert. Hierdoor vermijd je dat de bovenste verdieping een sauna wordt.

+ Een plat dak is ook het ideale vertrekpunt voor het maken van een groendak of een dakterras. Een groendak maakt je dak veel duurzamer, het is heel ecologisch, en bovendien is een groendak ook een heel goede isolator. Uiteraard is het er ook aangenaam vertoeven. En niet onbelangrijk, je kan er subsidies voor krijgen!

+ Zonnepanelen zijn vaak te bewonderen op hellende daken, maar ze kunnen ook heel makkelijk op platte daken geïnstalleerd worden. Meer nog, op platte daken kan je zelf de perfecte oriëntatie en hellingsgraad bepalen, aangezien je ze op een frame plaatst dat je makkelijk kan instellen.

+ Een plat dak is ook ideaal om regenwater op te vangen. Dit regenwater kan je dan gebruiken voor de tuin, of voor sanitair gebruik. Hierdoor beperk je je waterverbruik.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


plat dak met dakterras © Shutterstock - Eén van de grote voordelen van een plat dak is de mogelijkheid om een dakterras aan te leggen

Hoe een plat dak isoleren?

Een plat dak isoleren kan je doen op verschillende manieren. Welke manier je moet volgen, hangt vooral af van hoe je dak juist is opgebouwd. Dit zijn de drie meest populaire manieren voor het isoleren van een plat dak.

Koud dak

In deze eerste methode zal men het plat dak isoleren langs de binnenkant. De isolatie wordt aan de onderkant van de dakconstructie aangebracht, waardoor deze niet mee wordt geïsoleerd. Vandaar dat men spreekt over een ‘koud’ dak.

De ‘koud dak’ methode wordt afgeraden door nogal wat specialisten, en dit om een aantal redenen.

Het niet mee isoleren van de dakconstructie houdt nogal wat risico’s in. Door de dakconstructie niet mee te isoleren, wordt het blootgesteld aan weersinvloeden en temperatuurverschillen, waardoor het kan inkrimpen of uitzetten. Dit ondermijnt de stabiliteit van de dakconstructie.

Ook het aanbrengen van de isolatie aan de binnenkant houdt enkele risico’s in. Zo kan de isolatielaag worden blootgesteld aan vochtige lucht van binnenuit. Indien de isolatielaag te vochtig wordt als gevolg van condensatievocht, dan kan het z’n isolerende vermogen verliezen.

Warm dak

Bij de ‘warm dak’ methode zal de isolatie aan de buitenkant van de dakconstructie worden aangebracht. In dit geval wordt de dakconstructie dus wel mee geïsoleerd.

Deze methode is al veel interessanter dan de ‘koud dak’ methode, aangezien je niet meer de risico’s hebt die je had bij die ‘koud dak’ methode. Zo zal de dakconstructie niet meer zo onderhevig zijn aan temperatuurverschillen, waardoor het niet meer zal uitzetten of inkrimpen.

Bij de ‘warm dak’ methode wordt de isolatielaag bovenop de dakconstructie geplaatst. Bovenop de isolatielaag moet nog een waterwerende laag, zoals EPDM of roofing, om het dak helemaal verder af te werken.

Omgekeerd dak

Tot slot kan je ook nog kiezen voor het omgekeerde dak. In dit geval zal men niet enkel de dakconstructie mee isoleren, maar ook de waterwerende laag van EPDM of rubber. Bovenop de isolatielaag brengt men dan een balastlaag aan, bijvoorbeeld kiezelstenen of grind.

Dit daktype wordt vaak gebruikt bij daken die frequent belopen worden. Belangrijk is dan wel dat je kiest voor stevige en drukvaste isolatiematerialen. Vaak wordt gekozen voor XPS-platen, PIR-platen of PUR-platen.

plat dak isoleren © Shutterstock - Een plat dak kan op verschillende manieren worden geïsoleerd. In dit geval wordt het plat dak langs de buitenkant geïsoleerd, de meest gangbare methode.

Welke dakbedekking voor een plat dak?

Ook wat de dakbedekking betreft, heb je verschillende mogelijkheden bij de constructie of renovatie van een plat dak. Dit zijn 4 vaak gekozen soorten dakbedekking bij een plat dak.

EPDM

EPDM is één van de meest gebruikte materialen voor het bedekken van een plat dak. Dat heeft EPDM vooral te danken aan z’n duurzame karakter en z’n lange levensduur. Dankzij z’n goede elastische eigenschappen heb je met EPDM ook weinig risico op barsten en scheuren.

Daarnaast is EPDM ook een heel onderhoudsvriendelijk materiaal, en kan je het makkelijk aanbrengen bovenop bestaande dakbedekkingen. Is er toch ergens schade, dan kan het altijd makkelijk hersteld worden.

Qua prijs voor de plaatsing mag je rekenen op zo’n 30 à 80 euro per m², afhankelijk van de kwaliteit van de EPDM en de dakdekker.

Lees meer over de voordelen en de plaatsing van EPDM op een plat dak.

Roofing

Wens je graag een goedkoper alternatief voor EPDM? Dan kiezen veel mensen voor roofing of bitumen.

Roofing wordt in de meeste gevallen aangebracht op het dak met behulp van een brander. Hierdoor bekom je een mooi afgedichte dakbedekking.

De lagere prijs van roofing is zowat het enige voordeel ten opzichte van EPDM. Deze laatste heeft een langere levensduur, is makkelijker te plaatsen, en heeft minder kans op beschadigingen. In de praktijk wordt tegenwoordig dus vaker de voorkeur gegeven aan EPDM.

Voor het laten plaatsen van een roofing dakbedekking door een dakdekker, mag je rekenen op een prijs die schommelt tussen de 30 en de 75 euro per m².

Lees meer over de voordelen en de plaatsing van roofing op een plat dak.

huis met plat dak © Shutterstock - Een moderne woning met een plat dak

PVC

PVC is een kunststof dat voor vele toepassingen gebruikt kan worden. Zo wordt PVC ook gebruikt als dakbedekking voor een plat dak. De PVC wordt in dit geval op het dak gelijmd, of het wordt op het dak aangebracht met behulp van warme lucht.

PVC heeft wel wat nadelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking, zoals EPDM. Zo gaat PVC minder lang mee dan EPDM. Bovendien kan het na een paar jaar gaan verzwakken, waardoor het risico op scheuren groter wordt.

Ook bevat PVC bepaalde stoffen die niet zo goed zijn voor de gezondheid. Omwille van deze nadelen wordt PVC over het algemeen afgeraden als dakbedekking.

Wil je toch PVC plaatsen als dakbedekking? Reken dan op een plaatsingskost die schommelt tussen de 45 en de 80 euro per m².

Lees meer over de voordelen en de plaatsing van PVC op een plat dak.

Groendak

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een groendak. Dit is een hele originele dakbedekking met een heel ecologisch karakter. In dit geval zal je je dak immers bedekken met planten, kruiden, grassen en andere soort vegetatie.

Een groendak heeft verrassend veel voordelen. Uiteraard kiezen veel mensen voor een groendak omwille van de unieke looks, maar daarnaast zijn er nog een aantal andere interessante voordelen. Zo biedt een groendak heel veel bescherming aan je dakconstructie. Het zorgt als het ware voor een buffer, en beschermt tegen gure weersomstandigheden. Daarnaast is een groendak ook een goede isolator.

Het nadeel is dat het best wel wat onderhoud vraagt. Bovendien is het moeilijker te achterhalen waar eventuele lekken zich bevinden. Om een groendak aan te leggen heb je ook een heel stevige dakconstructie nodig, omdat een groendak best wel wat gewicht heeft.

De prijzen voor het aanleggen van een groendak variëren tussen de 45 en de 200 euro per m², afhankelijk van de grootte en van het type groendak.

Een groendak plaatsen? Ontdek hier hoe je eraan begint!

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wil je een nieuw dak plaatsen, of herstellingswerken laten uitvoeren aan een plat dak? Via ons offerteformulier brengen wij je in contact met de beste dakdekkers in jouw regio. Je ontvangt van hen een gratis offerte op maat. Vergelijk de offertes aandachtig, want je kan soms tot wel duizenden euro's besparen.

Alle offertes zijn bovendien zonder enige aankoopverplichting. Je hebt dus niets te verliezen.


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes