×
×

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Wens je een gedetailleerde prijs te ontvangen voor het laten uitvoeren van dakwerken? Via ons offerteformulier vraag je zelfs meerdere offertes in één klap aan. Wij sturen je aanvraag door naar de beste dakdekkers in jouw regio, die je vervolgens elk een gratis offerte op maat voorleggen. Vergelijk de prijzen aandachtig, en bespaar zo tot wel 35% op de prijs.

Alle offertes die je ontvangt zijn bovendien gratis en volledig vrijblijvend. Je hebt dus niets te verliezen.

Meteen ter zake?

Vergelijk gratis meerdere offertes

dak-dekken.nl

Vergelijk gratis meerdere offertes

Dak bedekken met dakpanelen: voordelen en nadelen?

Bij het plaatsen van een nieuw dak heb je veel verschillende mogelijkheden qua opbouw en qua materialen. Eén van die materialen die de laatste jaren sterk in opmars is, zijn de dakpanelen.

Dakpanelen zijn interessant omdat ze verschillende aspecten van de dakopbouw combineren, waardoor het plaatsen van een nieuw dak veel sneller gaat. Maar er zijn ook enkele risico’s waarop je moet letten bij het plaatsen.

In dit artikel gaan we dieper in op de dakpanelen. Hoe zijn ze opgebouwd? Wat zijn hun voordelen en nadelen? En waarop moet je letten bij de plaatsing ervan?

In dit artikel:

Wat zijn dakpanelen?

dakpanelen © Shutterstock - Dakpanelen bestaan uit metalen wanden, met daar tussenin isolatiemateriaal

Dakpanelen zijn een type dakbedekking waarbij verschillende dakelementen worden gecombineerd in één enkel paneel. Aan de buitenzijde zijn de panelen bekleed met een metalen wand. Dakpanelen kunnen zowel langs de buitenzijde als aan de binnenzijde bekleed zijn met zo’n metalen wand.

Tussen de twee wanden in zijn de dakpanelen voorzien van een isolatielaag. Deze isolatielaag kan bestaan uit verschillende isolatiematerialen. Vaak wordt gekozen voor kunststof isolatiematerialen, zoals PIR of gespoten PUR. Dit zijn isolatiematerialen met zeer goede thermisch isolerende eigenschappen.

Maar dakpanelen kunnen ook worden opgebouwd uit isolatiematerialen op basis van minerale wol, zoals glaswol of rotswol. Deze isolatiematerialen presteren iets minder goed op vlak van thermische isolatie dan PIR of PUR, maar scoren dan weer zeer goed op vlak van akoestische isolatie.

Omdat dakpanelen steevast voorzien zijn van een isolatielaag, worden ze vaak ook geïsoleerde dakplaten genoemd.

Soorten dakpanelen

gekleurde dakpanelen © Shutterstock - Dakpanelen zijn te verkrijgen in verschillende RAL-kleuren

Dakpanelen kunnen dus worden opgebouwd met verschillende soorten isolatiemateriaal, maar ook qua vorm en afmetingen zijn er verschillen.

Zo kunnen de metalen wanden verschillende profielen hebben. Vaak voorkomende profielen zijn het trapeziumprofiel en het golfplatenprofiel. Het dakpanprofiel wordt ook vaak gekozen, doorgaans bij woningen of andere particuliere gebouwen.

Dakpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Die kunnen gaan tot wel 20 meter. Qua breedte is 1 meter heel gangbaar. Hoe dan ook zijn dakpanelen steeds op maat te verkrijgen.

Aan de buitenkant zijn de dakpanelen doorgaans bekleed met een lichte staalwand. Aan de binnenkant kan de bekleding verschillen, al naargelang de toepassing. Ook aan de binnenkant kunnen de panelen bekleed zijn met een metalen wand, maar ook polyester of andere materialen zijn mogelijk.

Afhankelijk van waar de dakpanelen gebruikt worden, kan de binnenzijde bekleed worden met een speciale coating. Zo is het in de landbouwsector niet ongebruikelijk om de dakpanelen langs de binnenzijde te behandelen tegen schimmels, ammoniakdampen of agressieve landbouwproducten.

Qua kleur zijn de dakpanelen te verkrijgen in verschillende RAL-kleuren.


Benieuwd hoeveel je kan besparen door prijzen te vergelijken?

Nieuw dak, dak renoveren of herstellen? Vraag prijzen op!

Geen zin om zelf een dakdekker te zoeken? Wij doen het voor jou!

Gun jezelf een vernieuwd of hersteld dak boven je hoofd!

Benieuwd naar het tarief van een professionele dakdekker?

Vergelijk prijzen van professionele dakdekkers in je regio

Vraag gratis offertes aan en vergelijk prijzen

Vergelijk offertes, en ontdek hoeveel je kan besparen!

Leg het plaatsen of herstellen van je dak in handen van professionals. Zij leveren een dak af waar je jarenlang zonder zorgen van kan genieten. Vraag gratis offertes aan, en ontdek hoeveel je kan besparen.

Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot honderden euro's
dakdekkers

aanvraag starten


dakpanelen plaatsen © Shutterstock - Een zadeldak met dakpanelen

Wat zijn de voordelen en nadelen van dakpanelen?

Dakpanelen bieden heel wat voordelen ten opzichte van andere soorten dakbedekking. Maar er zijn ook enkele nadelen. Dit is een overzicht van alle voordelen en nadelen.

dak met dakpanelen © Shutterstock - Je dak bedekken met dakpanelen biedt vele interessante voordelen

Voordelen van dakpanelen

+ Dakpanelen zijn panelen die verschillende dakelementen combineren. Het plaatsen van een dak met dakpanelen verloopt dus veel sneller dan het plaatsen van een dak waarbij alle elementen apart worden opgebouwd.

+ Aangezien de plaatsing veel sneller verloopt, zijn de plaatsingskosten ook veel lager dan bij het plaatsen van een klassiek dak.

+ Dakpanelen zijn over het algemeen vrij licht. Ook dit maakt de plaatsing heel makkelijk. Bovendien komen ze hierdoor in aanmerking voor heel wat dakconstructies.

+ Dakpanelen presteren heel goed op vlak van thermische isolatie, dankzij de isolatielaag die standaard in de dakpanelen voorzien wordt.

+ Dakpanelen hebben een lange levensduur.

+ Langs de binnenzijde kunnen de dakpanelen behandeld worden met een coating, waardoor ze perfect bestand zijn tegen schimmels. Ze zijn ook afwasbaar en hierdoor heel hygiënisch.

Nadelen van dakpanelen

In vergelijking met de traditionele wijze, waarbij de dakisolatie apart wordt geplaatst van de andere dakelementen, is de methode met dakpanelen relatief duur.

Dakpanelen isoleren minder goed op vlak van akoestische isolatie in vergelijking met een traditionele dakopbouw.

Dakpanelen bestaan uit verschillende elementen die tegen elkaar geplaatst moeten worden. Tussen twee panelen moet extra aandacht besteed worden aan waterdichtheid. Dakpanelen plaatsen vereist dus de nodige kennis en expertise. Je laat de plaatsing best over aan ervaren specialisten.

Waarop letten bij het plaatsen van dakpanelen?

Bij het plaatsen van dakpanelen moet je op een aantal zaken letten. Eén van die zaken haalden we al aan bij het overlopen van de nadelen van dakpanelen, namelijk het perfect waterdicht maken van het dak. Maar er zijn nog enkele andere aandachtspunten.

Waterdicht maken van het dak

dakpanelen plaatsing © Shutterstock - Er zijn nogal wat aandachtspunten bij het plaatsen van metalen dakplaten

Het dak waterdicht maken is dus het voornaamste aandachtspunt bij dakpanelen. De naden tussen twee panelen moeten perfect worden afgewerkt, zodat geen regenwater tussen de panelen door naar binnen kan druppelen.

Ook plaatsen waar de dakpanelen aan de ondergrond bevestigd zijn met schroeven, zijn gevoelige plaatsen voor vochtproblemen.

Temperatuurverschillen

Aangezien alle elementen van de dakopbouw aan elkaar bevestigd zijn, is er ook manouvreerruimte bij dakpanelen. Dit betekent dat dakpanelen wel eens kunnen kraken bij temperatuurverschillen. Dit is niet zo storend bij industriële daken, maar wel bij particuliere daken.

Brandveiligheid

De laatste jaren wordt brandveiligheid steeds belangrijker. Dat merken we aan de vele eisen die overheden en verzekeringsinstellingen stellen. Brandveiligheid is dus ook een aspect om bij stil te staan wanneer je dakpanelen uitkiest. Vooral op vlak van isolatie is dit belangrijk. Kies voor dakpanelen met een brandveilige isolatielaag. Ook is het belangrijk dat isolatie bij brand niet naar beneden druipt. Om die reden wordt vaak gekozen voor PIR, of voor isolatiematerialen op basis van minerale wol.

metalen dakpanelen © Shutterstock - Een robuust dak met dakpanelen

Wat is de prijs van dakpanelen?

De prijs voor geïsoleerde dakpanelen hangt in grote mate af van de wijze waarop de dakpanelen zijn opgebouwd. Gaat het om enkelzijde of dubbelzijdige panelen? Uit welk soort isolatiemateriaal is de isolatielaag opgebouwd? Is er nog een speciale coating aangebracht om de panelen te beschermen tegen bepaalde stoffen? Het zijn allemaal zaken die mee zullen bepalen hoeveel je betaalt voor je dakpanelen.

De prijs van dakpanelen kan schommelen tussen de 50 en de 200 euro per vierkante meter. Wil je graag een gedetailleerde prijs ontvangen? Dan vraag je best prijzen op bij verschillende specialisten, zodat je prijzen kan vergelijken.

Gratis offertes voor het uitvoeren van dakwerken

Via ons offerteformulier vraag je gratis en vrijblijvend meerdere offertes op bij verschillende specialisten. Hierdoor kan je makkelijk prijzen vergelijken, en weet je meteen dat je een correcte prijs betaalt voor je dakwerken.

Alle offertes die je ontvangt zijn gratis en zonder enige verplichting!


dakdekkers
Vergelijk tot 4 offertes
100% Gratis
Geen aankoopverplichting
Bespaar tot 35%

Vergelijk de soorten dakbedekking
Vind een dakdekker in uw regio
Vergelijk gratis meerdere offertes